De banaan die als deel van een kunstwerk aan een muur werd geplakt en voor 120.000 dollar werd verkocht, is gisteren al opgegeten. David Datuna, een New Yorkse ‘performance artist’ was de dader.

Het snel wereldberoemd geworden kunstwerk lokte de afgelopen dagen heel wat bezoekers op de kunstbeurs in Miami Beach. In de vroege namiddag trad David Datuna uit het publiek, nam de banaan van de muur en at hem op. Een vrouw riep hem nog toe dat dat niet mocht, maar tevergeefs. Hij noemde zijn daad zelf ook kunst en doopte het optreden ‘Hungry Artist’.

(lees verder onder de tweet)

David Datuna verklaarde nadien aan de New York Post dat het een heerlijke banaan was, veel beter dan een gewone. Met een knipoog verklaarde hij: “Ik kan de banaan opeten en het concept van de banaan, want ik ben een artiest en geen gewoon mens. Maurizio Cattelan, ik hou van hem. De ene artiest eet de andere op. Het is leuk.”

Kunstwerk blijft bestaan

Toch blijkt de daad minder duur dan men zou vermoeden. Lucien Terras van de Parijse kunstgalerij Perrotin, liet weten dat het kunstwerk te redden valt. Er is immers een certificaat van authenticiteit en de banaan kan vervangen worden. “De banaan is het idee“.
Dit bracht veel spanning en aandacht naar ons, en we zijn niet zo voor spektakel“, aldus Terras, “maar de respons is geweldig geweest.”

Emmanuel Perrotin, van de naar hem genoemde kunstgalerij die het stuk tentoonstelde was op weg naar de luchthaven toen hij het nieuws hoorde. Hij keerde boos terug naar de galerij. Een omstaander probeerde hem op te beuren door een nieuwe banaan te geven. Deze nieuwe banaan werd dan ook op de muur geplakt.