Het spel zat op de wagen dinsdagavond in de Antwerpse gemeenteraad. Het hoofdonderwerp was de meerjarenbegroting voor de komende zes jaar, hetgeen werd goedgekeurd, maar niet met steun van de oppositie. Het was echter vooral een ruzie tussen Vlaams Belang en sp.a en een bijval vanwege coalitiepartner N-VA voor sp.a die voor een dieptepunt zorgden op de bijeenkomst, noteert Het Laatste Nieuws. Nadat Hicham El Mzairh (sp.a) zijn afkomst uit Marokko aanhaalde om zijn strijd tegen het Vlaams Belang moreel te verheffen, beet Sam Van Rooy (VB) terug dat hij hier “niet in Marokko” is. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) noemde de uithaal “onbetamelijk”, waarna de Vlaams Belang-fractie de gemeenteraad verliet.

Het was tijdens de ronde voor de laatste woorden, dat de gemeenteraad ietwat ontspoorde dinsdag. El Mzairh gebruikte zijn spreektijd om uit te halen naar oppositiepartij Vlaams Belang. Maandag liet Filip Dewinter (Vlaams Belang) nog weten dat “de verkeerde soort nieuwe Antwerpenaars” in de stad zijn komen wonen. Dewinter herhaalde nog eens die uitspraak dinsdag, waarop El Mzairh zijn origine aanhaalde als retorisch element. “Voor mij is dit een speciale periode”, aldus de socialist geciteerd door de Gazet van Antwerpen. “Woensdag is het 21 jaar geleden dat ik hier in Antwerpen ben aangekomen vanuit Marokko. Ik ben nu fractieleider van sp.a en uw grootste nachtmerrie. Als het aan u gelegen, was ik hier niet geweest.”

Van Rooy (VB): “Je zit hier niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg!”

Sam Van Rooy was echter boos en niet gediend met die antagoniserende taal die tevens de scherpe taal van Dewinter persoonlijk maakte; “Je zit hier niet in Marokko, dus doe dat vingertje weg!” Hierna riep gemeenteraadslid Wouter Van Besien (Groen) de burgemeester op om de uitspraak te veroordelen: “Bij zo’n uitspraak ontbreekt elk respect. Het is op het randje van racisme. Het zou goed zijn mocht de burgemeester dit ook duidelijk maken”, klonk het.

De Wever volgde die suggestie, al “moet niemand [hem] dwingen om iets te zeggen”: “Het is onbetamelijk taalgebruik en maakt wie het zegt ten schande”, zo citeert Gazet van Antwerpen De Wever. Hierop stonden Dewinter en de gehele Vlaams Belang-fractie recht en verlieten ze prompt de gemeenteraad. De Wever liet nog optekenen er “zeker van [te zijn] dat [de overige aanwezigen] allemaal aan de juiste kant van de Chinese muur staan”; een verwijzing naar de ‘bewapende’ politieke grens die zou bestaan tussen Vlaams Belang en N-VA.