De Amerikaanse bevolking werd gedurende 18 jaar voortdurend voorgelogen over de onwinbare oorlog in Afghanistan. Dat blijkt uit honderden vertrouwelijke interviews met sleutelfiguren, schrijft The Washington Post.

2000 pagina’s aan transcripties van vertrouwelijke interviews met sleutelfiguren in de oorlog in Afghanistan werden verzameld voor een project van het ‘Office of the Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction’ (Sigar), een Amerikaans federaal agentschap dat corruptie en inefficiëntie in het conflict moet bestrijden. The Washington Post kon de documenten na een drie jaar durende juridische strijd publiceren.

“Amerikaanse volk constant voorgelogen”

John Sopko, het hoofd van Sigar, zegt tegen ‘The Post’, dat het project concludeert dat men “het Amerikaanse volk constant heeft voorlogen”. Zo werden statistieken gemanipuleerd om te doen lijken dat de oorlog gewonnen werd. De algemene teneur is dat de oorlogsdoelstellingen ondertussen vaag en onhaalbaar waren. Ook zouden verschillende Amerikaanse regeringen wijdverspreide corruptie onder Afghaanse functionarissen hebben genegeerd. Zo werd diefstal van Amerikaanse hulp gewoon toegelaten en niet bestraft. 

“Wij waren verstoken van een fundamenteel begrip van Afghanistan – wij wisten niet wat wij deden. Wat proberen wij hier te doen? We hadden niet de vaagste notie van wat we deden. Als het Amerikaanse volk de omvang van deze wanorde wist, 2.400 levens verloren”, zei luitenant-generaal Douglas Lute in 2015. Lute vervulde gedurende het presidentschap van Barack Obama (Dem.) en George W. Bush (Rep.) een belangrijke adviseursrol voor het Witte Huis, met betrekking tot de oorlog.

“Osama lacht in zijn waterige graf”

“Na de dood van Osama bin Laden zei ik dat Osama waarschijnlijk in zijn waterige graf lachte, gezien de hoeveelheid die we aan Afghanistan hebben uitgegeven”, zei Jeffrey Eggers – die eveneens een belangrijke rol speelde onder Bush en Obama.

De oorlog in Afghanistan kostte ongeveer een biljoen dollar. Meer dan 30.000 Afghaanse burgers en 2.300 Amerikaanse troepen lieten het leven. Op dit moment vinden er onderhandelingen plaats tussen de regering van president Donald Trump (Rep.) en de Taliban. Trump wil de overgebleven 13.000 Amerikaanse troepen zo snel mogelijk weg uit Afghanistan.