In het Oost-Vlaamse Oudenaarde is een buitenlandse dievenbende aan het werk die kassa’s van winkels probeert leeg te roven. Dat meldt Het Laatste Nieuws, die de gezochte daders wel onherkenbaar maakten op de videobeelden. De allochtone bende gaat steeds op dezelfde manier te werk: twee van hen leiden de zaakvoerder af, terwijl hun kompaan de kassa leegrooft.

Donderdagavond sloeg de dievenbende in amper een uur tijd toe in maar liefst drie verschillende winkels in Oudenaarde. Ze startten hun plundertocht bij drankenhandel ‘Collin’, gingen vervolgens meteen naar speelgoedwinkel ‘Pimpel en Mees’ en enkele minuten later stonden ze al in bloemenzaak ‘Artistic’.

“Ze brabbelden een mengeling van wat Engels, Frans en onderling een taal die ik niet ken”

“Ze waren bijzonder luidruchtig en deden heel druk”, getuigt Veronique Vanclooster, uitbaatster van drankenhandel Collin, aan HLN. “Ze waren zogezegd op zoek naar een fles champagne. En dan lieten ze me een fles gin inpakken. De man en de vrouw namen me mee, blijkbaar om me uit de buurt van de kassa te houden. Dat wist ik op dat moment niet, evenmin dat er nog een derde kompaan was. Die was in het whiskeylokaal getrokken. Kennelijk wou hij langs daar bij de kassa komen, maar in het lokaal ernaast stond een klant.”

Omdat de uitbaatster vond dat ze zich heel verdacht gedroegen, stuurde ze hen naar buiten. “Ze deden zich voor als Italianen, maar spraken helemaal geen Italiaans: ze brabbelden een mengeling van wat Engels, Frans en onderling een taal die ik niet ken. Omdat ik hun gedrag heel verdacht begon te vinden, heb ik ze naar buiten gestuurd. Uiteindelijk hebben ze niets mee. Tenminste, dat denk ik toch.”

Alsnog grote buit in Oudenaarde

Bij de volgende winkel had de dievenbende meer geluk. Ook daar probeerden ze de uitbaatster af te leiden door veel kabaal te maken en spullen uit de rekken te halen. “Maar ik was op mijn hoede, omdat mijn kassa al eerder eens is leeggehaald. Uiteindelijk wou de dame een jurkje kopen en betalen met Zwitsers geld, wat ik weigerde. Ze zijn toen vertrokken. En ik dacht: Oef. Niets gebeurd”aldus de uitbaatster. “Pas toen ik in mijn keuken kwam, zag ik dat ik toch bestolen was: van al de commotie in de winkel had de derde dader geprofiteerd om naar boven te glippen. Alles is daar doorzocht. Ik denk dat ik 100 euro kwijt ben.”

De grootste buit maakte het allochtone trio in de derde en laatste winkel: een bloemenwinkel. “Het was voor hun jarige mama, zegden ze. We gingen samen naar de plaats waar ze het boeket zouden samenstellen. Dat ging de hele tijd gepaard met heel veel kabaal”, vertelt uitbaatster Rita Vynck. Op hetzelfde moment glipt de derde kompaan naar een lokaal achterin de winkel, waar hij 150 euro steelt uit een handtas. Daarna komt hij terug in de winkel en rooft hij ook de kassa leeg. “Dat moet ongeveer duizend euro zijn geweest.”

Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor.