Deze week werden alle acht verdachten die werden opgepakt in de zaak van de groepsverkrachtingen in Den Bosch in Nederland, vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de beslissing. Dat meldt Het Brabants Dagblad.

Eerder oordeelde de rechter-commissaris al dat de acht mannen rechtmatig zijn aangehouden. De mannen blijven verdachte maar mogen de rest van het onderzoek in vrijheid afwachten. In een verklaring aan de pers zei de woordvoerder van de rechtbank: “Er zijn geen juridische argumenten om de verdachten nog langer vast te houden“. Vorige week pas, pakte de politie de mannen op. Dit nadat drie slachtoffers eerder dit jaar, los van elkaar, aangifte hadden gedaan bij de politie van een groepsverkrachting. 

De jonge mannen zouden via sociale media contact hebben gelegd met de minderjarige meisjes, om daarna met hen af te spreken. De verdachten zouden de jonge meisjes hebben gedrogeerd om hen vervolgens “in weerloze toestand” te misbruiken. Ook werden er opnames van gemaakt. Bij de groepsverkrachtingen werd geweld niet geschuwd, meldde de politie. 

Intimidatie

De arrestatie verliep moeilijk, want familie en bekenden van enkele verdachten stelden zich agressief op naar pers en politie. Later werden de minderjarige meisjes die verkracht geweest zouden zijn, ook bedreigd en geïntimideerd op sociale media. Er werden foto’s van de jonge meisjes gedeeld met “kwetsende en grievende teksten“. Volgens de politie was dit “smaad en laster“.

Het rechercheteam denkt dat er meer meisjes slachtoffer zijn geworden, maar zich lieten intimideren door de groep. “Er zijn meisjes die simpelweg niet durven te verklaren omdat ze bang zijn voor de gevolgen en dat is heel triest. Wij hopen echt dat deze meisjes over die drempel stappen en ons helpen in het onderzoek, of tenminste hulp zoeken als ze slachtoffer zijn geworden“, aldus het OM.
Het OM vreest nu dat de vrijlating het onderzoek kan belemmeren. Met de vrijlating van de bende, lijkt de kans op intimidatie ook weer aanzienlijk toegenomen. 

Twijfels over geloofwaardigheid verklaringen

Robert Klaassen, advocaat van verdachte Boy M. (18), vertelde tegen het Brabants Dagblad dat er twijfels bestaan over de geloofwaardigheid en onafhankelijkheid van de verklaringen van de drie meisjes die meldingen deden van de groepsverkrachting.