Farida Chorfi, de Belgische advocate/raadgeefster van allochtone origine die werkte als raadgeefster van de rijke erfgenamen van bierreus AB InBev – heeft haar werkgevers voor vele miljoenen bestolen. Dat rapporteert La Dernière Heure. Haar proces ging door in het Zwitserse Genève en resulteerde in een celstraf van 30 maanden, zo brengt ook Het Laatste Nieuws.

88 miljoen, dat is het bedrag dat Chorfi verduisterde volgens DH. HLN en De Morgen spreken echter over 60 miljoen euro. Die som geld kreeg ze naar eigen zeggen in de vorm van honderdduizenden aandelen – uit te leveren aan toonder – voor “geleverd werd”. Het Zwitserse gerecht ziet de zaken echter anders en geeft echter de familie van wijlen Amicie de Spoelberch, burggravin en AB InBev-erfgename, gelijk.

Miljoenen werden wit gewassen via allerlei constructies door vroegere advocate AB Inbev-familie

Op het proces bepleitte Chorfi echter haar onschuld. “Ik heb hard gewerkt. Mijn job was alles voor mij.” De vele miljoenen waren bedoeld als beloning voor dat werk, klonk het. Patrice Bailo de Spoelberch – één van de erfgenamen en dus gedupeerde – viel net niet van zijn stoel. “Op een dag stond ze bij me thuis met zeven koffers vol documenten. Of ik enkele handtekeningen kon zetten? Ik snapte er niets van, maar tekende. Ik had een blind vertrouwen in haar.”

Het is niet de eerste rechtszaak rond Chorfi. Na de dood van de echtgenote van Amicie de Spoelberch – de Servische Luka Bailo – sleepte de familie de Spoelberch Chorfi al eens voor de rechtbank in Luxemburg. Omdat ze het testament had vervalst – plots bleek dat advocate Chorfi de enige erfgename zou worden. Amicie de Spoelberch onterfde zogezegd dus de twee broers. De notaris vroeg toen voor alle zekerheid uitleg aan de inmiddels overleden burggravin, maar zij viel uit de lucht. Op dat proces kwamen ook de vermiste aandelen ter sprake, maar die werden niet gevonden.

Na SwissLeaks kwam hier verandering in echter. De gegevens van duizenden klanten van de private bank HSBC werden openbaar en Chorfi’s naam bleek verbonden aan een vehikel van bijna 40 miljoen euro. Volgens het Zwitserse gerecht verdeelde de voormalige raadsvrouw de buit van de familie de Spoelberch in zes delen over meerdere banken in Genève om vervolgens het geld non-stop te versluizen, naar alle uithoeken van de wereld: Panama, Puerto Rico, Singapore en Dubai… De helft van haar 30 maanden zijn met uitstel en ze zat al tien maanden in voorhechtenis, dus ze zal niet meer naar de Zwitserse cel moeten. Luxemburg vraagt wel haar uitlevering. Ze moet daar nog negen maanden van haar eerdere veroordeling uitzitten.