“Steriele foltering”, zo noemt meester Bruno Dayez – de advocaat van Marc Dutroux – levenslange celstraffen in een open brief als aanklacht tegen het ‘te repressieve’ Belgische rechtssysteem. De jurist is niet onbesproken en ving eerder al veel persaandacht door uitspraken als de volgende: “Dutroux is geen monster. Hij heeft spijt”. Zo ook vandaag in La Meuse.

Dayez pleit al jaren voor de vrijlating van Dutroux, de beruchte pedofiele seriemoordenaar. De jurist vindt echter dat er een bredere hervorming moet komen en de levenslange celstraf in het algemeen onder de loep moet genomen worden. Op sociale media wordt overwegend negatief gereageerd.

Advocaat pleit voor afschaffing levenslange celstraf en vergelijkt Dutroux met kindmoordenaar Patrick Henry, die jaar na vrijlating opgepakt werd voor dealen

“De vrijlating van de heer Dutroux is voor mij vooral van symbolisch belang”, zo begint de advocaat zijn brief. De vrijlating van Marc Dutroux zou volgens hem het afschaffen moeten betekenen van de levenslange gevangenisstraf. Hij haalt daarbij een hellend vlak aan dat moet gehanteerd worden: “Net zoals de zaak-Patrick Henry (een Franse kindermoordenaar die in 1977 aan de guillotine ontsnapte, red) leidde tot de afschaffing van de doodstraf in Frankrijk, zou zijn vrijlating moeten resulteren in de afschaffing van de levenslange gevangenisstraf.”

Want, zo vindt Dayez, een levenslange celstraf onderstreept de “absurditeit van het Belgische gevangeniswezen”. Onze gevangenissen verergeren namelijk de situatie van veroordeelden zonder echt de publieke veiligheid te ondersteunen, klinkt het. Een gedurfde redenering, gezien tal van zware misdaden die recent in de belangstelling stonden, gepleegd werden door vervroegd vrijgelaten criminelen zoals de islamistische aanslagpleger in Luik en de moordenaar van Julie Van Espen. Daarnaast is het voorbeeld dat Dayez aanhaalt – dat van Patrick Henry, die een 7-jarig jongetje doodde – opvallend. Henry werd in 2002, een jaar na zijn vrijlating, opgepakt met 10 kilogram hasj op zak.

“Voor sommigen is het misschien een terechte straf”, schrijft Dayez tenslotte over levenslange opsluiting. “Maar ik beschouw het eerder als een steriele foltering. Het leidt tot niets goeds, behalve de sadistische genoegdoening te weten dat hij lijdt.” Dayez wil graag dat zijn cliënt tegen 2021 vrij zou komen, dan zou Dutroux 25 jaar in de cel hebben gezeten. De kans hierop is echter klein: “De rechters van de strafuitvoeringsrechtbank zouden opmerkelijke moed aan de dag moeten leggen om in te gaan tegen een overgrote meerderheid [binnen de publieke opinie].” 

Lees ook:

Michel Lelièvre, kompaan van Marc Dutroux, op vrije voeten

Geens haalt gênante “strenge straffen”-campagne offline na moord Julie