Het aantal vluchtelingen in Gent is in vier jaar tijd bijna verdubbeld. Dat meldt Het Nieuwsblad. De instroom van asielzoekers blijft inmiddels onverminderd verdergaan. “Gent kan dit aan”, aldus Rudy Coddens (sp.a), schepen van Sociaal Beleid. “De solidariteit tussen de verschillende culturele gemeenschappen is groot.”

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land jaar na jaar stijgen. Omdat de opvangplaatsen voor asielzoekers inmiddels allemaal volzet zijn, moest de stad Gent onlangs zelfs het drijvend asielzoekerscentrum ‘Reno’ terughalen en opnieuw klaarmaken voor gebruik. Het aantal vluchtelingen in de Oost-Vlaamse stad is de laatste jaren fors gestegen. 

“Gent kan dit aan”

Gent zag het aantal vluchtelingen in de stad de voorbije vier jaar bijna verdubbelen. Momenteel telt de stad ruim 3.000 vluchtelingen. De meeste nieuwkomers zijn Afghanen, Syriërs en Somaliërs. Samen maken die drie nationaliteiten zo’n 60 procent van alle vluchtelingen uit. Meer dan 75% van de vluchtelingen zijn mannen. 

Volgens het links-progressieve Gentse stadsbestuur is er geen probleem. “Gent kan dit aan”, aldus schepen van Sociaal Beleid Rudy Coddens (sp.a). “De solidariteit tussen de verschillende culturele gemeenschappen is groot. Er is ook een draagvlak bij de bevolking. We horen weinig gemor. Het zijn geen hoge cijfers in vergelijking met de totale instroom in België.”

De nu al krappe woonmarkt in het Gentse blijkt nochtans een probleem voor veel mensen die een huis willen kopen. Er kwam zelfs een Taskforce Wonen om de ‘woon­crisis’ te bestrijden. “Het is een probleem dat moeilijk raakt opgelost”, zegt professor interculturele pedagogiek Ilse Derluyn (UGent). “Maar de krappe woonmarkt wordt niet veroorzaakt door vluchtelingen. Duizend mensen meer of minder: die veroorzaken het probleem niet.”