Dit jaar opende het federaal parket 90 zaken in de strijd tegen terrorisme. Dat is veruit het laagste aantal sinds 2013. Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw is de terreurdreiging niet meer zo hoog, maar blijft het wel opletten voor “geïsoleerde individuen” die een aanslag kunnen plegen. Dat zegt hij in De Tijd.

Met 90 geopende terreurdossiers zit het peil opnieuw op het niveau van vóór de opmars van IS. Ter vergelijking: in 2013 werden 150 terreurdossiers geopend, in 2015 – het jaar van de aanslagen in Parijs – waren dat er al 313 en in 2016 – het jaar van de aanslagen in Brussel – nog 273. Vorig jaar werd de dalende trend met 155 terrorismezaken al ingezet.

Volgens federaal procureur Frédéric Van Leeuw is de terreurdreiging vandaag dan ook niet meer zo hoog. “Door de val van het kalifaat is het zeer onwaarschijnlijk dat we nog zo’n gestructureerd terrorisme tegenkomen zoals we dat hier gekend hebben met de organisatie die schuilging achter de aanslagen in Parijs en in Brussel en Zaventem”, reageert hij aan De Tijd.

Lone wolfs

Van Leeuw waarschuwt wel dat ondanks de dalende trend er nog steeds “geïsoleerde individuen” zijn die een terroristische aanslag kunnen plegen. Zo’n ‘lone wolfs’ zijn veel moeilijker te detecteren dan structurele organisaties als Islamitische Staat. Zij zouden als het ware van de ene op de andere dag kunnen beslissen een aanslag te plegen. “In juni zijn we nog moeten tussenkomen voor een poging tot aanslag op de Amerikaanse ambassade in Brussel”, verduidelijkt de federale procureur. “En afgelopen weekend is iemand gearresteerd in Verviers met messen en nepwapens.”

Vermoedelijk zet dezelfde trend zich ook door in de rest van Europa. Nochtans kwam onlangs aan het licht dat een reeks aanslagen in Oostenrijk is verijdeld. De Europese veiligheidsdiensten kwamen drie mannen – die intussen opgepakt zijn – op het spoor die aanslagen op kerstmarkten wilden plegen.

Lees meer:

Reeks aanslagen met Kerst in Europese landen voorkomen