Dat Brussel een politiek waterhoofd heeft, is geen geheim. Zo heeft de stad én een gemeentebestuur én een gewestregering én een gouverneur. Dat is erg veel voor een stad zoals Brussel. Nu blijkt dat die gewestregering, bestaande uit 5 ministers en 3 staatssecretarissen, maar liefst 300 kabinetsmedewerkers telt. Dat bracht La Capitale. Dat is meer dan de Vlaamse regering heeft.

Het cijfer kwam naar buiten na alweer een onderzoek van Brussels parlementslid Aurélie Czekalski (MR). Vorige week nog bracht hetzelfde parlementslid uit dat de Brusselse gewestregering een indrukwekkende wagenvloot heeft, met maar liefst 32 voertuigen.

Mevrouw Czékalski kwam het aantal kabinetsmedewerkers te weten door de verschillende ministers hierop te bevragen en de ontvangen antwoorden te kruisen met de namen op de website van de Brusselse regering. Uit die bevraging kwam een getal van 282 personen. Door ze tegen het licht te houden met de online gegevens, komen daar nog een hoop namen bij. Alles samen landt ze rond 300 kabinetsmedewerkers. “Dat is erg veel voor een regio met amper meer dan een miljoen inwoners“, aldus de liberale politica. 

Meeste kabinetsmedewerkers bij Vervoort

Brussels minister-president Rudy Vervoort is het slechtste voorbeeld. Zijn kabinet telt maar liefst 81 mensen. Hij heeft dan ook een van de grootste kabinetten van het land. Ter vergelijking, het kabinet van Jan Jambon telt slechts 39 medewerkers.

Nawal Ben Hamou (PS) heeft 44 medewerkers en Pascal Smet (sp.a) 36. Bernard Clerfayt (DéFi) heeft dan weer 40 kabinetsmedewerkers. Evenveel als Sven Gatz er heeft.

Groenen doen beter

Elke Van den Brandt (Groen) heeft er “maar” 25. De ecologisten zijn de beste leerlingen van de klas, want naast het relatief bescheiden aantal van Groen, werken ze bij Ecolo met een vernieuwend systeem. Minister van Milieu Alain Maron heeft 36 kabinetsmedewerkers, maar 14 daarvan “deelt hij” met zijn ecologistische collega Barbara Trachte, die zelf een kabinet heeft van 15 eigen medewerkers, naast die 14 gedeelde.