De NMBS verloor bijna 5,7 miljoen euro door stakingen in 2018. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Oost-Vlaams Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) aan voogdijminister François Bellot (MR).

Drie stakingen in 2018 leidden voor de NMBS tot een verlies van maar liefst 5,7 miljoen euro aan niet verkochte treintickets. “Schandalig,” zegt Roggeman daarover in een persbericht. “Telkens weer draait de belastingbetaler op voor de stakingsdrift van de spoorvakbonden.”

In 2018 staakten in totaal 14.391 werknemers bij de spoorwegen. Het leeuwendeel daarvan kwam van bij de NMBS (10.854). De rest kwam van Infrabel (3.302), HR Rail (147) en externe partners (88). Allemaal samen goed voor een totaal van 114.018,54 niet-gepresteerde uren in 2018. Dat vertaalt zich in een verlies van 5,7 miljoen euro aan niet verkochte treintickets.

Daarbij zijn de kosten voor de rest van de maatschappij, door mensen die niet naar hun afspraak kunnen of extra lang in de file staan nog niet eens meegerekend, noteert de N-VA verder.

Minimale dienstverlening bij NMBS

De N-VA’er wijst wel op het positieve effect van de minimale dienstverlening. Sinds die in de lente van 2018 ingevoerd werd, vond in heel 2018 immers geen enkele onaangekondigde staking meer plaats. “De minimale dienst zorgt voor meer informatie en zekerheid. Toch blijft staken onverantwoord duur”, besluit Roggeman.