Volgens de rector van de Notre-Dame van Parijs is de gotische kathedraal dermate fragiel dat er een “kans van 50 procent” bestaat dat het gebouw niet gered kan worden. Dat schrijft The Associated Press. De steigers aan de buitenkant, die voor het uitbreken van de brand werden geïnstalleerd, bedreigen de gewelven van het bouwwerk.

Volgens monseigneur Patrick Chauvet kunnen de restauratiewerken waarschijnlijk pas in 2021 beginnen. “Vandaag is het [gebouw] niet buiten gevaar. Het zal buiten gevaar zijn als we de overgebleven steigers eruit halen”, zegt Chauvet. “Vandaag kunnen we zeggen dat er misschien 50% kans is dat het gered wordt. Er is ook 50% kans dat de steigers op de drie gewelven vallen, dus het gebouw is nog erg fragiel zoals je kan zien.”

Brand in Notre-Dame

De 12de-eeuwse gotische kathedraal werd gerenoveerd toen de brand uitbrak in april. Daarbij werden het dak en de torenspits van het gebouw verwoest. Zonder het dak zijn de overgebleven gewelven van de kathedraal van cruciaal belang om het gebouw overeind te houden. Een groot deel van de steigerbuizen in en rond het gebouw werden beschadigd bij de brand en moeten verwijderd worden.

“We moeten de steigers volledig verwijderen om het gebouw veilig te maken, dus in 2021 zullen we waarschijnlijk beginnen met de restauratie van de kathedraal. Zodra de steigers zijn verwijderd, moeten we de staat van de kathedraal beoordelen en de hoeveelheid stenen die moeten worden verwijderd en vervangen”, zegt Chauvet.

Volgens de rector zou het nog drie jaar kunnen duren alvorens de kathedraal terug veilig genoeg is om er binnen te gaan. De volledige restauratie zou nog langer duren. De Franse president Emmanuel Macron (LREM) wil de kathedraal tegen de Olympische Spelen in 2024 opgeknapt hebben. Dit jaar vond er voor het eerst sinds de Franse Revolutie geen kerstdienst plaats in de kathedraal.