De Vlaamse overheid heeft een dure campagne gevoerd die de mensen moest aanzetten om de snelheidslimiet te respecteren. De campagne, control cruiser genaamd, bestond uit vele affiches langs de openbare weg en radiospotjes. Ze kostte maar liefst 250.000 euro belastinggeld. Uit een studie blijkt nu dat ze geen enkel effect heeft gehad. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Nu de campagne afgelopen is, controleerde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) de resultaten van het eigen werk. Dit deed ze via een representatieve steekproef. Daaruit blijkt nu dat vier op de tien Vlaamse bestuurders de campagne niet eens hadden gezien. En zij die het wel hebben gezien, hielden er geen rekening mee. De conclusies van de studie zijn dan ook staalhard: “Geen impact“, “Niet origineel“, “Verwarrend“. De interne evaluatie brandt de eigen snelheidscampagne af.

De meeste respondenten gaven aan niet over hun snelheid te hebben nagedacht ten aanzien van de campagne, noch erover gesproken te hebben, noch anderen beloofd om op de snelheid te letten. Dat is een mager resultaat voor 250.000 euro. De verwarrende naam werd bovendien gekoppeld aan ‘cruise control’ eerder dan aan trager rijden. 

Hoge verwachtingen

Het VSV had nochtans hoge verwachtingen voor de geflopte campagne. De bedoeling was dat ‘control cruiser’ een nieuw begrip ging worden in de strijd tegen overdreven snelheid. Een ‘positief woord’ dat de ‘sociale norm’ rond aangepaste snelheid moest gaan ondersteunen, als tegengewicht voor ‘snelheidsduivel’, ‘trage slak’ en ‘zondagsrijder’. Naar analogie met de BOB-campagne, die wel succesvol was. De woorden ‘control cruiser’ verschenen op 314 affiches langs de Vlaamse wegen, op 10.000 kartonnen borden aan de ramen in 122 gemeenten, in een radiospot, op autostickers en zelfs op de tankpistolen. Volgens de VSV is het een eenmalige tegenvaller. Doorgaans zouden de resultaten van campagnes positiever zijn.

“Maar de boodschap is niet goed opgepikt”, laat Werner De Dobbeleer van de VSV weten aan Het Nieuwsblad. “Het is duidelijk geworden dat er geen enkel effect was op het gedrag. De woordspeling met cruise control bleek ook te verwarrend. We gaan daarom niet verder met de term. Wanneer we in oktober 2020 opnieuw een snelheidscampagne doen, is het hopelijk wél met een voltreffer.”