In 2018 werden zeker 1.036 inbreuken geregistreerd op de regels rond de tewerkstelling van illegalen. Dat mag namelijk niet. Dat brengt BELGA na een parlementaire vraag van senator Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) aan minister van Bestrijding van de Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld).

Zeker 1.036 overtredingen werden in 2018 geregistreerd rond het tewerkstellen van illegalen. Het gaat om migranten die afkomstig zijn buiten de EU en geen geldige Belgische verblijfsvergunning hebben. Hoeveel illegalen er in totaal in België zijn tewerkgesteld is hiermee echter niet geweten: wel hoeveel keer een bedrijf vorig jaar tegen de lamp liet inzake deze regelgeving.

Tal van bedrijven hopen om belastingen te ontwijken en goedkope arbeid aan te schaffen met illegalen te werk te stellen

Wie de desbetreffende wetgeving overtreedt, riskeert een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar en een strafrechtelijke geldboete van 600 tot 6.000 euro, een administratieve geldboete per werknemer van 300 tot 3.000 euro (maal de opdeciemen) of een bedrijfssluiting voor maximum drie jaar.

“Het gaat in het merendeel van de gevallen om laaggeschoolde werknemers die zich bezighouden met manueel werk in risicovolle sectoren zoals detailhandel, garages en carwash, de horeca of de bouw”, aldus de minister via BELGA. Het dient overigens ook gezegd te worden dat veel Aziatische nagelstudio’s evenzeer een spil spelen in tewerkstelling van illegalen in België.

Op die manier dragen zij allen bij aan de zwarte economie in België, die naar schatting goed is voor zo’n 60 miljard EUR in omvang.

Lees ook:

Voorbije 2,5 jaar 44 Vietnamese kinderen verdwenen