Premier in lopende zaken, Sophie Wilmès (MR), is “absoluut geen voorstander van een confederaal verhaal”. “Ons land heeft iets anders nodig. Er is heel veel werk op sociaal-economisch vlak”, stelt de MR-topper tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Het afgelopen jaar is het begrotingstekort explosief gestegen. Zo zal het structurele begrotingstekort, volgens het Monitoringscomité, tegen het einde van deze legislatuur tot 11,8 miljard oplopen. Volgens Wilmès hebben we evenwel een nieuwe regering nodig om een volwaardige begroting in te dienen. “We hebben nu een draft van ons budgettair plan ingestuurd, zonder nieuw beleid. Dat is niet de bedoeling. We moeten een begroting indienen, met échte maatregelen, en dat kan alleen gebeuren met een volwaardige regering”, stelt de voormalige minister van Begroting tegenover Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Confederalisme? “Absoluut geen voorstander”

De Vlaams-nationalisten van de N-VA zetten ‘hun’ geesteskind, het confederalisme, opnieuw in de markt. Dat kan, onder meer bij Wilmès, op weinig enthousiasme rekenen. Zo zijn de Franstalige liberalen “absoluut geen voorstander van een confederaal verhaal”. “Ons land heeft iets anders nodig. Er is heel veel werk op sociaal-economisch vlak”, stelt Wilmès tegenover Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Tevens is het confederalisme volgens Wilmès “geen positief verhaal voor het land”. “N-VA kan ook beslissen om de dringende zaken in ons land aan te pakken, en dat is socio-economische materie”, klinkt het bij de premier die de reputatie heeft een francofone hardliner te zijn.

CdH-voorzitter Maxime Prévot wil evenwel een andere piste te bewandelen. “We weten dat er in 2024 – de Vlamingen hebben dat aangekondigd – een nieuwe institutionele ronde komt. Laten we die voorbereiden”, stelde de Franstalige christendemocraat eerder deze week. Opmerkelijk: Prévot is niet principieel tegen een herfederalisering van bepaalde bevoegdheden, iets wat absoluut een ‘no go’ is voor onder meer Vlaams Belang en N-VA.

Lees meer:

“Anti-Vlaamse tante” Wilmès maakt kans op premierschap