EU-Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen is het niet eens met de uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) over de NAVO. Die laatste zei eerder deze week dat de militaire alliantie “hersendood” is en dat Europese landen niet langer op de Verenigde Staten kunnen vertrouwen voor hun verdediging.

De voorzitter van de Europese Commissie en voormalig Duits Defensieminister omschreef de NAVO als een “uitstekend beschermend schild van vrijheid” in een toespraak ter herdenking van de val van de Berlijnse muur. Vandaag 30 jaar geleden. “In haar 70-jarige geschiedenis is er veel veranderd in de NAVO”, klonk het nog bij Von der Leyen. “Maar één ding is altijd hetzelfde gebleven: de NAVO was en is altijd wat haar lidstaten ervan maken.”

NAVO: Turks offensief in Noord-Syrië zet verhoudingen op scherp

In tegenstelling tot wat de Franse president Emmanuel Macron (LREM) eerder verklaarde, is de NAVO volgens de EU-Commissievoorzitter “de sterkste militaire alliantie in de wereld”. Eerder deze week zei Macron dat de NAVO “hersendood” is en dat Europese landen niet langer op de Verenigde Staten kunnen vertrouwen voor hun verdediging. Dit na de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) om troepen uit Syrië terug te trekken zonder zijn bondgenoten te raadplegen. Volgens de Fransman een teken dat de VS hun rug naar ons toekeren”. 

Je hebt geen enkele coördinatie van de strategische besluitvorming tussen de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten”, klonk het nog bij Macron over het Turkse offensief in Noord-Syrië. “Je hebt een ongecoördineerde agressieve actie van een andere NAVO-bondgenoot, Turkije, in een gebied waar onze belangen op het spel staan.”

Von der Leyen wordt bijgetreden door haar landgenoot en Buitenlandminister Heiko Maas (SPD). Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo (Rep.) ziet geen graten in de uitspraak van de Franse president.