Niet alleen de cultuursector moet inleveren gedurende de nieuwe Vlaamse legislatuur. Uit begrotingscijfers van minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) wordt namelijk duidelijk dat er ook gesnoeid wordt in de economische subsidies, die in veel gevallen naar bedrijven vloeien. “Bij sommige steunmaatregelen kon je je de vraag stellen wat er juist het nut van was”, stelt Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde tegenover Het Nieuwsblad.

Concreet gaat het over een besparing van 73 miljoen euro op de economische subsidies. Al zeker 23 miljoen daarvan gaat de Vlaamse regering zoeken bij de steun voor KMO’s. Waar men het overige zal besparen, is nog niet duidelijk. De bedrijfssubsidies worden vandaag voor uiteenlopende situaties gebruikt. Zo kunnen bedrijven steun vragen voor de aankoop van opleidingen en adviezen, maar ook voor onderzoek en ontwikkeling.

“Selectiever omspringen met bedrijfssubsidies”

De besparingsoperatie zou volgens parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) vooral de onnuttige – en soms absurde – steunmaatregelen moeten raken. “Bij sommige steunmaatregelen kon je je de vraag stellen wat er juist het nut van was”, verduidelijkt hij. “Zo bestond er steun voor opleidingen tot dierentolk of hypnotiseur.” Bedrijven hebben volgens de liberaal eerder nood aan lagere lasten en minder regels. VLAIO, het agentschap dat bevoegd is inzake bedrijfssubsidies, moet daarom ook “selectiever omspringen” met de middelen, stelt hij nog.

Deze week ontstond heel wat commotie over besparingsplannen van de Vlaamse regering in de cultuursector. Verschillende cultuurvakbonden kondigden reeds stakingen aan. Of nu ook de ondernemers in opstand gaan komen, is volgens Vande Reyde weinig waarschijnlijk. “Ondernemers zouden dezelfde heldenstatus moeten hebben als muzikanten en sporters”, luidt het. “Het zijn zij die uiteindelijk alle welvaart – en subsidies in andere domeinen- mogelijk maken.”

Lees ook:

Diependaele verdedigt besparingen cultuursector: “Besparen overal”