“Als je lang en goed onderhandelt, kan je deals sluiten met de PS. De N-VA moet dat inzien”, zegt Open Vld-kopstuk Vincent Van Quickenborne in De Zondag. Volgens de burgemeester van Kortrijk is de paars-groene piste (plus CD&V) niet tot een begrotingsevenwicht in staat zonder de hervormingen van de regering-Michel terug te draaien. Binnen zijn partij is men echter steeds minder te vinden voor de rood-gele federale constructie en klinkt de vraag naar een progressieve paars-groene samenwerking.

“Mijn standpunt is eenvoudig”, zegt de liberaal in De Zondag. “De N-VA is de grootste partij en moet dus mee besturen. Ik vind dat evident.” Om tot een rood-gele federale regering te komen, vindt Van Quickenborne dat de drie centrumrechtse partijen (Open Vld, MR en N-VA) druk moeten zetten op de linkerzijde. “Dat moet kunnen leiden tot een evenwichtig pakket van hervormingen, besparingen en sociale maatregelen”, verduidelijkt hij. “De N-VA moet dat toch inzien? Ik vrees echter dat die partij zo gebiologeerd is door Vlaams Belang, zo doodsbang is, dat ze niet meer helder ziet”.

Paars-groen? Van Quickenborne: “De Clercq vergist zich van tijdperk”

Zelfs als de gesprekken tussen PS en N-VA nergens toe leiden – en paars-groen de enige andere optie blijft – is de liberaal geen regeringsdeelname genegen. In dat geval zou een oppositiekuur zijn partij “tijd geven om een nieuw verhaal te schrijven”. “Ik zou maar in een regering stappen als aan twee voorwaarden voldaan wordt. Het budget moet in evenwicht zijn én de hervormingen van de regering-Michel mogen niet teruggedraaid worden, meer zelfs, die moeten verdergezet worden”, klinkt het nog. “Ik zie alleen een paarsgele coalitie daartoe in staat.”

Hoewel Van Quickenborne geen nee zegt tegen het voorzitterschap van de Open Vld en vanuit die functie de liberalen “terug naar rechts” zou leiden, is zijn visie niet bepaald populair bij andere – vaak linksliberale – partijgenoten. Sinds de verkiezingen van 26 mei kwam de breuklijn tussen de landelijke oude ‘VLD’ die buiten de grote centrumsteden actief is en de nieuwe generatie stedelijke, kosmopolitische, progressieve liberalen blootliggen. Zo pleitte de Gentse burgemeester en Verhofstadt-poulain Mathias De Clercq recent voor de paars-groene piste aangevuld met CD&V. Dezelfde coalitie leidt die laatste in Gent.

(Lees verder onder de tweet.)

Volgens Van Quickenborne vergist de Gentenaar zich echter van tijdperk. “Paars-groen van Verhofstadt was een anti-tsjevenregering”, zegt hij. “De tsjeven moesten naar de oppositie. Dat is vandaag geen prioriteit.” Bovendien vreest hij in dat geval een “belastingtsunami”. Zo zou er achter de schermen reeds sprake zijn van een ‘dual income tax’, die eigenaars, spaarders, beleggers en investeerders moet aanpakken.

Lees ook:

Open Vld-ruzie vergroot: Linksliberaal De Clercq wil paarsgroen