De situatie in Hongkong wordt steeds gewelddadiger. Op zondag woedde gedurende de hele dag een strijd tussen betogers en oproerpolitie in de Polytechnische Universiteit van Kowloon. Daarbij gooiden de betogers brandbommen en werd een politieagent neergeschoten door een pijl en boog. De politie dreigt er intussen mee dodelijk geweld te gebruiken.

De Polytechnische Universiteit werd zondag tot een slagveld herleid tussen politie en betogers. De betogers staken twee bruggen in brand, gooiden met molotovcocktails en schoten een politieagent neer met een pijl en boog. De politie dreigt er intussen mee met scherp te schieten als de betogers niet ophouden met dodelijke wapens te gebruiken.

Universiteit wordt oorlogszone

“De universiteit is ernstig bezorgd dat de spiraal van radicale illegale activiteiten niet alleen een enorme veiligheidsdreiging op de campus zal veroorzaken, maar ook de opschorting van de klassen voor onbepaalde tijd”, liet de universiteit in een mededeling weten.

De universiteit werd vorige week door de betogers overgenomen. Later op zondag verspreidde de onrust zich naar andere delen van Hongkong. Er werd op zeker vijf andere locaties betoogd, in de hoop de politie weg te lokken bij de universiteit. Her en der werden barricades opgeworpen en werd er met stenen gegooid.

Betogingen duren al vijf maanden

De betogingen in Hongkong houden intussen al vijf maanden aan. Aanvankelijk waren de betogingen gericht tegen een controversieel wetsvoorstel dat uitleveringen aan het Chinese vasteland mogelijk zou maken. Dat wetsvoorstel werd intussen geschrapt. De betogers hebben nu een brede waaier aan eisen, waaronder meer democratie.

Het is al vijf dagen bijzonder onrustig in Hongkong. Het toenemende geweld is van die aard dat buitenlandse studenten – waaronder ook Belgen – worden gerepatrieerd uit Hongkong. Het protest werd steeds grimmiger na de dood van een betoger vorige week. Maandag werd 21-jarige student van dichtbij in de maag geschoten door de politie. Dezelfde dag werd een 57-jarige man in brand gestoken. Ook de afgelopen dagen vielen er tal van gewonden.

Dreigt avondklok in Hongkong?