Belgische IS’ers Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26) zijn in Turkije opgepakt door de Turkse politie. Dat meldt VRT NWS. Eerder deze week ontsnapten de twee met hun kinderen uit het Koerdisch gevangeniskamp Ain Issa in Noord-Syrië. Wellicht met de hulp van mensensmokkelaars bereikten ze Turkije, alwaar ze nu zijn opgepakt. Het duo stond internationaal geseind na een veroordeling in ons land. Het Belgische parket zal – na een officiële bevestiging – hun uitlevering vragen.

Het duo en hun zes kinderen werden in de nacht van dinsdag op woensdag opgepakt. Aangekomen in Turkije gaven Wielandt en Abouallal zelf hun locatie door aan de Turkse politie. Hun doel? Terug naar België komen, wat nu – naar alle waarschijnlijkheid – via een officiële uitlevering ook zal gebeuren.

Terug in België? Onmiddellijk de cel in

In 2018 werden de twee moslimvrouwen in België veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf jaar en geldboetes van 8.000 EUR. Een uitspraak die dit jaar in hoger beroep nog bevestigd werd. “Wanneer de Turkse autoriteiten officieel bevestigen dat de vrouwen aangehouden zijn in Turkije, zullen wij de uitlevering aan ons land vragen”, zegt het federaal parket nu aan VRT NWS. Turkije zou ook zelf een onderzoek kunnen starten en de twee berechten, maar die kans is klein aangezien het land eerder al op eigen initiatief startte met het terugsturen van ‘Europese’ jihadisten. Eens Wielandt en Abouallal terug in België zijn, zullen ze onmiddellijk in de cel belanden. 

In ieder geval vervalt nu de procedure waarbij men de Belgische staat via juridische wegen wilde verplichten om de IS-vrouwen en met name hun kinderen terug te halen. Zo’n jaar geleden besliste een Brusselse rechtbank namelijk dat “de Belgische Staat […] alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen [moet] nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië naar België te kunnen laten reizen”. In hoger beroep werd die beslissing dan weer teruggedraaid, maar de Belgische regering besloot toch om actief kinderen jonger dan 10 jaar terug te halen.

Lees ook:

Alweer IS-strijdster op weg naar ons: “Hebben hulplijn uit België”