De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu (AKP) heeft zaterdag gezegd dat Turkije gevangengenomen leden van Islamitische Staat zou terugsturen naar hun landen van herkomst. Soylu klaagt over het gebrek aan actie van de Europese landen.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu (AKP) klaagt over het gebrek aan actie van de Europese landen in verband met de gevangengenomen IS-leden. Volgens hem wordt Turkije aan zijn lot overgelaten. Soylu waarschuwt dat Turkije “geen hotel” is voor buitenlandse jihadisten.

“IS-leden naar hun landen sturen”

“Als er een Daesh-lid is, annuleren ze zijn of haar staatsburgerschap, waardoor de persoon staatloos wordt. Dan nemen zij geen verantwoordelijkheid. Dat is niet aanvaardbaar voor ons. Het is ook onverantwoordelijk. We zullen de gevangengenomen Daesh-leden naar hun landen sturen”, zei Soylu. 

Na de Turkse inval in Noord-Syrië werden heel wat ontsnapte IS-leden gevangengenomen door Turkije. Over het precieze aantal IS-leden in Turkse handen werd niet uitgeweid. 

Ook de Verenigde Staten vragen al lange tijd aan de Europese landen om IS-leden terug te halen. De Europese landen – waaronder België – willen dan weer dat jihadisten in de regio berecht worden. “België blijft bij zijn standpunt dat IS-strijders in de regio moeten worden berecht”, luidde het onlangs nog.

Bereidt België terughalen van IS’ers voor?