Gewapende mannen hebben negen mormoonse vrouwen en kinderen gedood in Mexico. De slachtoffers hadden de Amerikaanse nationaliteit. De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) bood aan om Mexico te helpen bij het uitroeien van de drugskartels die verantwoordelijk zouden zijn voor de hinderlaag.

De aanval vond plaats op de grens tussen de staten Sonora en Chihuahua. De negen slachtoffers waren lid van de Mexicaans-Amerikaanse families LeBaron, Langford, Miller en Johnson. De families maken deel uit van een afscheiding van de mormoonse kerk – oftewel de ‘Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ – en vestigden zich tientallen jaren geleden in Noord-Mexico. Alle slachtoffers waren Amerikaanse burgers, sommigen hadden daarnaast ook de Mexicaanse nationaliteit.

Vaker conflict tussen mormonen en kartels

Vier jongens, twee meisjes en drie vrouwen werden vermoord. Enkele kinderen die de aanval ontvluchtten waren urenlang vermist, maar werden later teruggevonden. Vijf gewonde kinderen werden per vliegtuig naar een ziekenhuis in Tucson, Arizona gebracht. Een jongen werd in kritieke toestand overgebracht naar een ziekenhuis in Phoenix.

Op een video op sociale media is een uitgebrand voertuig te zien dat bezaaid is met kogelgaten. “Nita en vier van mijn kleinkinderen zijn verbrand en kapotgeschoten”, zegt een man in de video. De auto’s waren op weg naar de luchthaven om familieleden op te halen.

Volgens de Mexicaanse minister van Veiligheid Alfonso Durazo zou de aanval een vergissing kunnen zijn geweest, aangezien het vaker tot gewelddadige confrontaties tussen drugbendes komt in het gebied. De familieleden van de slachtoffers betwijfelen dat. De LeBarons kwamen namelijk vaker in conflict met drugbendes.

“We zijn hier al meer dan 50 jaar. Er is niemand die hen niet kent. Wie dit gedaan heeft, was zich ervan bewust. Dat is het meest angstaanjagende”, zegt Alex LeBaron.

(Lees verder onder de video.)

Trump: “Tijd om oorlog te voeren”

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft aangeboden om Mexico te helpen in de strijd tegen de drugkartels. “Dit is de tijd voor Mexico, met hulp van de Verenigde Staten, om een oorlog te voeren tegen de drugskartels en ze van de aardbodem te vegen”, schrijft Trump op Twitter. De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador wil voorlopig echter niets weten van een buitenlandse interventie.

Sinds het einde van de 19e eeuw wonen er kleine Amerikaanse mormoonse gemeenschappen in het Noorden van Mexico. Destijds ontvluchtten zij de Verenigde Staten omdat ze daar gearresteerd konden worden voor het beoefenen van polygamie. Die praktijk wordt tegenwoordig nauwelijks beoefend.