De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) wil de Mexicaanse drugskartels als terreurgroepen bestempelen, vanwege hun rol in de handel in verdovende middelen en mensen.

“Ze zullen [als terreurgroepen] worden bestempeld. Ik heb daar de laatste 90 dagen aan gewerkt. Die benoeming is niet zo gemakkelijk, zoals je weet, je moet door een proces gaan, en wij zijn goed in dat proces”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dinsdag in een interview met de conservatieve mediapersoonlijkheid Bill O’Reilly.

Mexico wil overleg over drugskartels

Zodra een bepaalde groepering als terreurgroep is bestempeld, is het illegaal voor mensen in de Verenigde Staten om hen te steunen. Ook kunnen leden van de groepering het land niet binnen of kunnen zij gedeporteerd worden. Banken die zich ervan bewust worden dat ze fondsen hebben die met de groep zijn verbonden, moeten het geld blokkeren en de Amerikaanse ‘Treasury Department’ waarschuwen.

Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken wil na de uitspraken van Trump een dringend overleg met de VS. “De minister van Buitenlandse Zaken zal contact opnemen met zijn tegenhanger, Mike Pompeo, om deze belangrijke kwestie voor de bilaterale agenda te bespreken”, klinkt het in een verklaring.

Nadat eerder deze maand verschillende mormonen – met Amerikaans staatsburgerschap – in Mexico vermoord werden door drugskartels, bood Trump al aan om Mexico te helpen “een oorlog te voeren tegen de drugskartels en ze van de aardbodem te vegen”.