Als er vandaag verkiezingen werden gehouden, zouden de Conservatieven van premier Boris Johnson een ruime meerderheid halen in het Britse Parlement. De linkse oppositiepartij Labour zou dan weer een van haar slechtste resultaten in de recente geschiedenis behalen. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van The Times en YouGov. Het gebruikte voorspellingsmodel wordt aangeprezen als het enige dat het bij de vorige verkiezingen enigszins bij het rechte eind had.

YouGov voorspelt een absolute meerderheid voor de Conservatieven van premier Boris Johnson als de verkiezingen vandaag werden gehouden. Zo zouden de Tories 359 zetels binnenhalen, een winst van 42 zetels. De linkse oppositiepartij Labour wordt afgestraft. De partij zou 211 zetels binnenhalen, een verlies van 51 zetels en een van de slechtste resultaten in de recente geschiedenis. De Schots-nationalistische SNP zou 8 zetels winnen en in totaal 42 zetels binnenhalen. De Liberaal-Democraten zouden slechts één zetel winnen en in totaal 13 zetels binnenhalen. De Brexitpartij van Nigel Farage zou geen enkele zetel winnen.

(lees verder onder de tweet)

Winst in de ‘Brexit heartlands’

De winst voor de Conservatieven zit voornamelijk in de zogenaamde ‘Brexit heartlands’: veelal armere kiesdistricten in de Midlands en het noorden van het land die traditioneel voor Labour stemmen, maar tegelijkertijd ook voor de Brexit gestemd hebben. De prognose voorspelt dus een meerderheid van 68 zetels voor de Tories. Rekening houdend met de foutenmarges schommelt het aantal Conservatieve zetels tussen 328 en 385, hoe dan ook een meerderheid.

In het Britse kiesstelsel valt één zetel per kiesdistrict te winnen. Die ene zetel gaat naar de persoon met het meeste aantal stemmen in het kiesdistrict, hoe nipt de uitslag ook is. Hierdoor kan de uiteindelijke uitslag in aantal zetels sterk afwijken van nationale opiniepeilingen. 

“Verschillende zetels gedragen zich op verschillende manieren. Partijen kunnen het beter of slechter doen in verschillende delen van het land, of in gebieden die meer pro- of anti-Brexit zijn, of waar verschillende partijen meedingen. Om het oude cliché te gebruiken, is een algemene verkiezing niet één wedstrijd – het zijn 650 individuele wedstrijden”, schrijft YouGov. 

Via de zogenaamde MPR-techniek probeerden YouGov en The Times hier een mouw aan te passen. “Het werkt door een extreem groot aantal interviews te gebruiken om de stemvoorkeuren van mensen te modelleren op basis van hun demografie en de lokale politieke omstandigheden”, klinkt het. De prognose is gebaseerd op een totaal van 100.319 interviews. Het model wordt aangeprezen als het enige dat het bij de vorige verkiezingen enigszins bij het rechte eind had.