In Syrië werden afgelopen maandag een Armeens-katholieke clericus en diens vader gedood door jihadisten in de provincie van Deir ez-Zor. De islamistische terreurgroep IS heeft de aanslag reeds opgeëist. Dat meldt de Koerdische persgroep Rudaw. Armeniërs zijn een kwetsbare groep in de regio en zijn overheen de afgelopen jaren in grote getallen weggevlucht.

Afgelopen maandag liet Housib Abraham Bidoyan het leven. Hij werd gedood bij een brutale aanslag. Bidoyan was hoofd van de Armeens-Katholieke Kerk in Qamishli, nabij de Syrisch-Turkse grens. De Armeens-Katholieke Kerk bevindt zich in volledige communio met Rome. De clericus en zijn vader waren onderweg op de baan om “de restauratie van een kerk te overzien” in Al-Hasakah wanneer ze gedood werden. Dat meldt onder meer het Koerdisch persagentschap Rudaw, de Syrische staatszender SANA en het in het VK gebaseerde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten.

ISIS eist aanslag op tegen katholieke priesters in Syrië

ISIS eiste de aanslag maandagnamiddag op via hun Telegram-kanalen. In de chat-applicatie let men weten dat de terreurgroep “twee christelijke priesters” had gedood in het dorpje van al-Zir, in het al-Busayrah-subdistrict van Deir ez-Zor.

Nu het Turks-Koerdische front kalmer is geworden sinds het staakt-het-vuren, heeft de Koerdisch gedomineerde SDF haar anti-IS-activiteiten hervat. Volgens lokale persbronnen zou onlangs ook een IS-emir zijn gevat in een ochtendlijke SDF-raid tegen de terreurgroep in de regio.

De Armeniërs in Syrië – hun huidige aantallen zijn ongekend – zijn overlevenden van de Ottomaanse genocide tijdens WOI. Ze werden met zogenaamde ‘dodenmarsen’ van hun thuislanden naar Syrië gejaagd. In 1989-1990 werd ter gedenking van deze misdaden en hun slachtoffers de ‘Armeense Genocide-Memoriaal-Kerk’ gebouwd. De kerk werd in 2014 – allicht door IS – echter vernietigd met explosieven.