Wat een gezellig ‘politiek incorrect’ avondje moest worden, draaide voor de Leuvense studentenvereniging Eoos uit op een moment van nationale media-aandacht. De studenten Taal- en Regiostudies aan de KU Leuven konden op heel wat kritiek rekenen nadat “racistische, islamofobe, anti-semitische, seksistische, homofobe en transfobe” slogans van hun feestje druk gedeeld werden op sociale media.

“Gay zijn is een keuze, trans zijn een hype”, of “De multiculturele samenleving is mislukt”, is nog maar een greep uit de vele politiek incorrecte slogans die het feestje van de studenten kleurden. De vereniging Eoos organiseerde de avond naar eigen zeggen net om te weerleggen dat ze té politiek correct zou zijn. Dat draaide echter geheel anders uit.

Het diversiteitsplatform ‘Undivided for KU Leuven’ haalde fel uit naar de vereniging, waarna ook verschillende media over de zaak berichtten. “Ze versierden het café met racistische, homofobe en transfobe uitspraken en aanstootgevende memes”, leest het bericht. “Ze probeerden ironisch de alt-right te bespotten, maar faalden omdat ze enkel de haatdragende taal hebben genormaliseerd, zonder het te bekritiseren.” Het diversiteitsplatform contacteerde naar eigen zeggen ook de praeses – of voorzitter – van de vereniging, die de slogans echter eerder als grap beschouwde. 

Vereniging verontschuldigt zich na politiek incorrecte avond

Na de controverse kwamen de verontschuldigingen van kring Eoos. “Op geen enkele manier wil Eoos of haar leden de ideeën die op onze avond omhoog hingen echt uitdragen en daarvoor willen we ons oprecht excuseren”, schrijft de vereniging van studenten Taal- en Regiostudies op Facebook. “We wilden die typische uitspraken zoals je vaak leest, ridiculiseren om zo door te wegen naar één kant, dat de absurditeit van zo’n uitspraken meer in de verf gezet wordt. Dat neemt echter niet weg dat sommige uitspraken zeer kwetsend waren. Daarvoor excuseren wij ons oprecht.”

Inmiddels is ook de KU Leuven een onderzoek gestart naar de zaak. “We willen zowel de organisatoren van de fakavond als de mensen die een melding deden, horen over de gebeurtenissen”, laat de universiteit optekenen in Het Laatste Nieuws.