In De Morgen stellen verschillende N-VA-ingewijden dat Theo Francken huidig voorzitter Bart De Wever overschaduwt. “Hij doet vierkant zijn eigen zin”, zegt een bron over de oud-staatssecretaris. Francken zelf spreekt dit tegen. “Bart heeft nog altijd alle steun binnen de partij. En hij zal zelf beslissen wanneer hij het voorzitterschap wil doorgeven”, reageert hij tegenover de krant.

De wijze waarop filosoof Thomas Hobbes het leven omschreef wanneer de samenleving erodeerde tot de natuurtoestand – “nasty, brutish and short” – is politiek veelal van toepassing op het voorzitterschap van een verliezende partijvoorzitter. Valt ook N-VA-voorzitter De Wever onder die regel? Volgens verschillende bronnen zou Francken in ieder geval de leiding hebben overgenomen. Sterker nog: terwijl De Wever de oud-staatssecretaris vroeger nog weleens terugfloot naar aanleiding van een krasse tweet, onderbrak Francken recentelijk zijn voorzitter. “Soms was De Wever iets aan het uitleggen, en nam Francken het gewoon over, om namens de partij de puntjes op de ‘i’ te zetten. Het is duidelijk dat de positie van De Wever serieus is aangetast”, laat een toppoliticus tegenover De Morgen optekenen.

Volgens een partijmedewerker is het ego van Francken, naar aanleiding van zijn verkiezingsoverwinning, “uit zijn voegen gebarsten”. “Niemand heeft hem nog in de hand. Niemand heeft nog vat op hem. Hij doet vierkant zijn eigen zin. En hij heeft duidelijk de ambitie om partijvoorzitter te worden. Maar als het ooit zover komt, scheurt de partij in twee”, klinkt het.

Francken: “Ik maak fouten en ga soms kort door de bocht”

Het voorzitterschap is volgens Francken “niet aan de orde”. Tevens merkt de N-VA-politicus op dat hij “vooral veel bewondering” heeft voor De Wever en dat de voorzitter “nog altijd alle steun binnen de partij” heeft. “Hij zal zelf beslissen wanneer hij het voorzitterschap wil doorgeven. Wij zijn een partij waarin alles op een erg ordelijke wijze verloopt”, laat hij tegenover De Morgen optekenen.

Dat hij De Wever, tijdens formatiegesprekken, onderbrak spreekt Francken tegen. “Ik probeer altijd beleefd te zijn en zal mensen nooit onderbreken”, stelt de N-VA-politicus tegenover De Morgen. Bovendien merkt het N-VA-goudhaantje op dat hij fouten maakt en soms kort door de bocht gaat. “Ik weet dat Jan Peumans het bijvoorbeeld soms moeilijk heeft met mijn stijl”, klinkt het. Zelf staat hij naar eigen zeggen open voor kritiek.