De politieke crisis in Libanon dreigt op gewelddadige wijze te escaleren. De afgelopen nachten braken er meerdere vechtpartijen op straat uit. Libanon was tussen 1975 en 1990 al eens in een burgeroorlog verwikkeld.

Dinsdagavond vonden er op verschillende plaatsen in Libanon onlusten plaats. In de wijk Ain el-Remmaneh in de hoofdstad Beiroet moest het leger tussenbeide komen om gevechten tussen christenen en sjiitische moslims te voorkomen. Ain el-Remmaneh is de plek waar de Libanese Burgeroorlog in 1975 begon.

Hezbollah

Aanleiding voor het incident zou een drie jaar oude video zijn die op sociale media verspreid werd. In de video beledigden mensen Hezbollah-leider Hassan Nasrallah. Sjiieten uit de naburige buurt Chiyah geloofden dat het om christenen uit Ain el-Remmaneh ging en trokken naar de wijk.

Ook op andere plaatsen in Beiroet vielen aanhangers van de sjiitische Hezbollah en Amal de afgelopen dagen betogers aan. In Tyrus werd een kamp van betogers in brand gestoken. Enkele weken geleden werden eveneens kampen van betogers aangevallen door vermoedelijke Hezbollah-aanhangers.

Politieke crisis

Het kwam ook tot schermutselingen tussen christenen onderling. In het christelijke dorp Bikfaya ontstond er ruzie tussen aanhangers van de christelijke Hezbollah-bondgenoot Michel Aoun en aanhangers van de Kataeb-partij, tegenstanders van Hezbollah.

In Libanon wordt sinds 17 oktober betoogd tegen de corrupte elite. Tegelijkertijd maakt het land een zware economische crisis mee. Op 29 oktober trad de soennitische premier Saad al-Hariri af, waarmee ook de regering ten val kwam. Het door Iran gesteunde Hezbollah maakte ook deel uit van die regering.