In een interview met La Dernière Heure heeft kersvers eerste minister Sophie Wilmès (MR) haar voorkeur uitgesproken voor een regering met PS en N-VA. De partijen die in zo’n rood-gele constructie passen, moeten volgens haar rond de tafel gaan zitten om een maatschappelijk project uit te werken. “Zolang die oefening niet voltooid is, is het moeilijk om over te gaan naar iets anders”, stelt de liberale.

Maandag brengen pre-formateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) verslag uit bij de koning. Wellicht wordt hun opdracht verlengd. Bij hun poging om een federale rood-gele constructie tot stand te brengen, zijn ook de CD&V, Open Vld, MR en sp.a betrokken. De opdracht voor het duo is volgens kersvers eerste minister Sophie Wilmès (MR) in ieder geval duidelijk: “Werken met de grootste partij uit het noorden en de grootste partij uit het zuiden van het land”, zegt ze zaterdag in La Dernière Heure.

Wilmès haalt neus op voor staatshervorming

“We hebben ons nog niet rond de tafel gezet om een maatschappelijk project uit te werken”, gaat Wilmès verder over de federale regeringsvorming. “Zolang die oefening niet voltooid is, is het moeilijk om over te gaan naar iets anders.” Ook Charles Michel, haar liberale collega en voorganger in de Zestien, verkiest een alliantie met de PS en N-VA. “Zij moeten moed tonen en een regering maken”, stelt hij in Le Soir.

Of er bij de federale formatie ook moet gepraat worden over een mogelijke staatshervorming is minder evident voor Wilmès. “De MR is altijd duidelijk geweest: Prioriteit is de ondersteuning van de economie en de koopkracht”, zegt ze. “Men moet tegemoetkomen aan de dagelijkse zorgen van de bevolking, in plaats van te vervallen in eindeloze institutionele discussies.”