Het Vlaams Belang – en in mindere mate voormalig staatssecretaris Theo Francken – was de afgelopen week de spreekwoordelijke gebeten hond. De reden? Verschillende partijen hielden de rechts-nationalisten (impliciet) verantwoordelijk voor de brandstichting bij het asielzoekerscentrum in Bilzen.“Practice what you preach’ en leg sereniteit aan de dag in dit hele verhaal en stop met polariseren en stigmatiseren”, stelt Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier tegenover het Vlaamsgezinde weekblad ’t Pallieterke.

De brandstichting bij het asielzoekerscentrum in Bilzen blijft de gemoederen verhitten, eergisteren nog in Gent waar burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) Vlaams Belang-fractieleider Johan Deckmyn als een “brandstichter” omschreef. “U bent brandstichter, letterlijk en figuurlijk bijna. We hebben gezien in Bilzen tot wat dat leidt. Dit is politieke terreur. Uw woorden zijn niet vrijblijvend”, stelde de links-liberaal.

Eerder klonk Open Vld-minister Bart Somers fors over het Vlaams Belang. Zo had hij het over “dat clubje, dat zich gedraagt als een bepaalde fractie in de Reichstag”. “De vertoning van minister van ‘Samenleven’ Bart Somers, die het Vlaams Belang probeert te diaboliseren en elke kritiek op het gevoerde migratie- en asielbeleid in dit land wegzet onder de noemer racisme en nazisme is grotesk en van een politieke stijl die weerzinwekkend kan worden genoemd”, stelt Ponthier tegenover ’t Pallieterke.

Ponthier: “Is Groen dan ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de sabotage van de kerncentrale in Doel?”

Volgens haar zal “uiteindelijk […] blijken dat zijn scheldtirade, net zoals de beschuldigingen van zijn partijgenote en collega Maggie De Block een dag later, ironisch genoeg mee zullen bijdragen aan het verdere succes van het Vlaams Belang”. Dat de – vaak – harde taal van het Vlaams Belang ten aanzien van asielzoekers in verband staat met de brandstichting, spreekt Ponthier tegen. “Is Groen dan ook rechtstreeks verantwoordelijk voor de sabotage van de kerncentrale in Doel?”, klinkt het. 

“Als iemand tijdens een aanslag Allahu Akbar roept, is het een ‘lone wolf’ of een ‘verward iemand’ en wil men ‘het onderzoek afwachten’. Nu is het ‘zonder enige vorm van bewijs’ een dader die moet worden gezocht in rechts-ideologische hoek en bij de ‘onverdraagzame Vlaming’ of iemand van het Vlaams Belang. Ik zou echt willen vragen: stop daarmee. ‘Practice what you preach’ en leg sereniteit aan de dag in dit hele verhaal”, aldus Ponthier tegenover ’t Pallieterke.

Lees meer:

Gent: De Clercq beschuldigt VB “letterlijk bijna” van brandstichting