Els Clottemans, schuldig bevonden aan de parachutemoord, krijgt voorlopig dan toch geen toestemming om een opleiding te volgen buiten de gevangenis van Gent. Volgens de strafuitvoeringsrechtbank is het nog te vroeg voor zo’n permissive maatregel, zo schrijft VRT NWS. Clottemans (35) zit thans al zo’n 10 jaar in de cel.

In 2006 vond de ‘parachutemoord’ plaats. Els Van Doren (37) sprong onwetend haar dood tegemoet tijdens een skydiving-activiteit. Achteraf bleek haar parachute opzettelijk te zijn gesaboteerd. In 2010 bepaalde een burgerjury in het hof van assisen dat liefdesrivale Clottemans verantwoordelijk was voor de fatale daad. Ze kreeg 30 jaar. De uitspraak was echter controversieel want er was geen fysiek bewijs, noch een bekentenis.

Heeft Clottemans bekend? Het blijft ongeweten

Van die straf heeft Clottemans inmiddels 10 jaar uitgezeten. Dat betekent dat de vrouw beperkte detentie kon aanvragen; een systeem waarbij ze overdag de gevangenis van Gent zou mogen verlaten, en ‘s avonds zou terugkeren om te slapen. Clottemans’ advocaat beweerde dat de vrouw een opleiding wilde volgen om beter voorbereid te zijn voor haar uiteindelijke terugkeer in de samenleving. De strafuitvoeringsrechtbank van Gent dacht daar echter anders over. In 6 maanden kan Clottemans nog eens proberen.

De nabestaanden van het slachtoffer blijven echter op hun honger zitten, vertelt advocaat Jef Vermassen. “Ze zullen voor één ding ongelukkig zijn, en dat is dat ze nog altijd niet weten of deze dame nu bekend heeft of niet”, aldus de jurist via VRT NWS. Want, “toen Els Clottemans vrij was in afwachting van haar proces, heeft ze in de media zitten zeggen dat de man van het slachtoffer misschien wel de dader was. Ze is zelfs nog een stap verder gegaan en heeft de vijftienjarige dochter beschuldigd. Die mensen worden door sommigen nog altijd bekeken als de daders.”

Slachtoffers kunnen momenteel niet tijdens de hele zitting van de strafuitvoeringsrechtbank aanwezig zijn en luisteren naar wat de veroordeelde te vertellen heeft. Clottemans heeft de moord nooit bekend, en spijt/schuldinzicht tonen voor de strafuitvoeringsrechtbank kan een aanvraag tot vervroegde vrijlating in belangrijke mate helpen. Het is echter niet wettelijk noodzakelijk.

Lees ook:

Parachutemoord: Els Clottemans wil nu al gevangenis verlaten