De centrumrechtse Griekse regering onder leiding van Neo Dimokratia (ND) blijft de strijd met illegale migratie aangaan. Vrijdag kondigde premier Kyriakos Mitsotakis 1.200 extra bewakingsagenten aan. Daarnaast wil de regering ook de tentenkampen op de vele Griekse eilanden in de Middellandse Zee vervangen door gesloten kampen.

Griekse eilanden zoals Lesbos werden de laatste maanden opnieuw overspoeld door vluchtelingen en – vaak illegale – migranten uit Turkije. Tot wel 40.000 mensen bevinden zich vandaag op één van de vele eilanden. Al zeker de helft van de mensen die in een tentenkamp verblijft, wil de centrumrechtse Griekse regering tegen de zomer verplaatsen naar gesloten centra op het vasteland. Dat stootte echter wel op protest bij delen van de Griekse bevolking. 

De nieuwe Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (ND) kondigde vrijdag ook 1.200 extra bewakingsagenten aan. Zij zullen voornamelijk op de eilanden worden ingezet, maar ook aan de grens met Turkije. “Welkom in Griekenland zijn alleen degenen die we kiezen”, klonk het nog bij hem. “Zij die niet welkom zijn, zullen worden teruggestuurd. We zullen permanent de deur sluiten voor illegale mensenhandelaars en zij die willen binnenkomen, hoewel ze geen recht op asiel hebben.”

Griekse kampen komen steeds meer onder druk te staan

Veel van de vluchtelingen en migranten die gestrand zijn op één van de eilanden wachten op de behandeling van hun asielaanvraag. Enkele weken geleden werd de Griekse asielprocedure nog flink verstrengd. Dit om de “explosieve” situatie op de eilanden aan te pakken. Voornamelijk de mogelijkheden om beroep aan te tekenen werden daarbij aangepast. De Griekse asieldiensten zeulen al geruime tijd een achterstand van tienduizenden dossiers met zich mee.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoewel de migratiestroom van Turkije naar Griekenland na de EU-Turkijedeal flink afnam, is deze nooit echt helemaal gestopt. Sinds de zomer neemt illegale migratie weer fel toe en komen de 50 tentenkampen steeds meer onder druk te staan. Veel van die kampen zijn smerig, vol ziektes en overbevolkt.

Lees ook:

Opnieuw sterke stijging illegale migranten in Griekenland