De Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis heeft zich gemengd in de Britse verkiezingscampagne door te zeggen dat de linkse oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) “ongeschikt is voor het ambt” van premier. Dat schrijft hij in The Times. Aanleiding is een antisemitismeschandaal waar Labour al langer in verwikkeld is.

Volgens de Britse opperrabbijn Ephraim Mirvis tiert antisemitisme welig in Labour onder het leiderschap van Jeremy Corbyn. Volgens Mirvis zou een overwinning van Corbyn ernstige gevolgen hebben voor de Joodse gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk.

Opperrabbijn: “Corbyn ongeschikt voor ambt”

“Hoe medeplichtig aan vooroordelen zou een leider van de oppositie van Hare Majesteit moeten zijn, om als ongeschikt voor het ambt te worden beschouwd? Zouden associaties met degenen die hebben aangezet tot haat tegen de Joden genoeg zijn? Zou het voldoende zijn om degenen die de moord op Joden goedkeuren als ‘vrienden’ te beschrijven? Het lijkt er niet op”, schrijft de opperrabbijn.

“Het is een mislukking om dit te zien als een menselijk probleem in plaats van een politiek probleem. Het is een falen van de cultuur. Het is een falen van het leiderschap. Een nieuw vergif – van bovenaf goedgekeurd – heeft wortel geschoten in Labour”, klinkt het.

“Vrienden” van Hamas en Hezbollah

“De manier waarop de leiding is omgegaan met anti-Joods racisme is onverenigbaar met de Britse waarden waar we zo trots op zijn – van waardigheid en respect voor alle mensen. Het heeft veel fatsoenlijke Labour-leden, zowel joodse als niet-joodse, beschaamd achtergelaten over wat er is gebeurd”, schrijft hij verder. “Wees er zeker van dat de ziel van ons land op het spel staat.”

Sinds Corbyn aan de leiding van Labour staat, krijgt de partij te maken met een golf van beschuldigingen van antisemitisme. Wat daarbij niet helpt is het feit dat Corbyn in het verleden Hamas en Hezbollah als “vrienden” omschreef. Eerder dit jaar namen zeven Labour-parlementsleden ontslag van de partij omwille van antisemitismebeschuldigingen.