Ook in buurland Frankrijk zit het aantal asielaanvragen in de lift. Zo zou er dit jaar een toename zijn van 12 procent ten opzichte van 2018. Daarmee belooft 2019 een recordjaar te worden. Dat schrijft Le Figaro.

In 2018 waren 123.000 asielaanvragen. Volgens senator François-Noël Buffet van het centrumrechtse Les Républicains zou Frankrijk dit jaar te maken krijgen met maar liefst 138.000 asielaanvragen, een stijging van 12 procent. De regering zou voor 2020 en de daaropvolgende jaren geen toename verwachten.

Verviervoudiging asielaanvragen in de afgelopen tien jaar

De Franse regering verhoogt het immigratiebudget met 9,8, oftewel twee miljard euro. Volgens Buffet is dat misschien onvoldoende. Hij wijst erop dat de asielaanvragen de afgelopen tien jaar bijna verviervoudigd zijn.

“Frankrijk heeft dit jaar een recordlaagte bereikt wat betreft het tempo van uitvoering van de uitzettingsbesluiten”, zei Buffet. Van de 132.000 uitgevaardigde uitzettingsbevelen, zouden er slechts 20.000 effectief uitgevoerd zijn.

Buffet wijst ook op de trend van documentfraude. Zo zijn er minstens 10.000 gevallen gevallen per jaar in Frankrijk. Bijna de helft van die gevallen ging in 2018 over valse identiteitspapieren. Negen op de tien van de daders van dergelijke fraude is buitenlander. Ook het aantal gevallen van volwassen migranten die zich voordoen als minderjarigen zit in de lift. In 2018 steeg dat soort zaken met maar liefst 127 procent.