Fatima Benmezian (24) – de IS-vrouw die vorige maand ontsnapte uit het Ain Issa-kamp, een Koerdisch gevangenkamp dat werd ontruimd na gevechten met de Turkse strijdkrachten – is alweer gevat. Ze zou de Syrisch-Turkse grens zijn overgestoken met hulp van mensensmokkelaars, en werd in Turkije zelf gevat, zo rapporteert Het Laatste Nieuws. Het nieuws toont aan dat de Syrisch-Turkse grens helemaal niet zo goed wordt bewaakt als onze Belgische regering beweert/beweerde.

Vorige maand raakte bekend dat bij de 800 ontsnapte IS-vrouwen en -kinderen uit het Koerdische Ain Issa-kamp ook zeker drie Belgische jihadi-vrouwen waren: Fatima Benmezian (24), Tatiana Wielandt (27) en Bouchra Abouallal (26). Latere berichtgeving impliceerde zelfs dat Benmezian terug bij IS was. Het is mogelijk dat ze vanuit die kringen gestuurd/vertrokken is richting Europa via Turkije, ofwel was ze nooit terug bij IS. Vorige vrijdag werd ze in ieder geval opgepakt in Turkije, zo meldt een “goed ingelichte bron” van Het Laatste Nieuws.

Turks-Syrische grens meer “zeef” dan “streng bewaakt” zoals Geens zei, blijkt na gevatte IS-vrouw binnen Turkse grenzen

De IS-vrouw zou gevat zijn in Kilis, dat is een Turkse stad nabij de grens van Syrië, maar zeker niet vlakbij de dichtstbijzijnde grensovergang. Vanuit Ain Issa is het minstens 240 kilometer rijden door gebied dat door enerzijds de Koerden en anderzijds de Turken of pro-Turkse milities wordt gecontroleerd. Het is tevens mogelijk dat Benmezian zich met opzet heeft laten oppakken, in de hoop dat de Turkse autoriteiten haar snel naar België zouden uitzetten.

President Recep Erdogan (AKP) van Turkije heeft ook al meermaals ermee gedreigd om net dat te doen: gevangen terroristen terugsturen naar Europa en ook nog eens de vluchteling-‘sluizen’ openzetten. Want Turkije is “geen hotel voor IS’ers”, dixit de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Süleyman Soylu (AKP). Soylu voegde eraan toe dat Turkije alle buitenlandse IS’ers naar hun ‘landen van herkomst’ zou terugsturen, zelfs al heeft men de nationaliteit van die IS’ers in kwestie ingetrokken.

Wanneer de tweede Turkse invasie van noordelijk Syrië aanving tegen de Koerden, stelde de Belgische regering de publieke opinie gerust. Er zouden zeker geen IS’ers ontsnappen. “De Fransen en Britten zorgen wel dat die in hun kampen blijven”, declameerde binnenlandminister Pieter De Crem (CD&V). En zelfs dan was er geen reden voor ongerustheid, want “de Turkse grens is immers gesloten en zeer streng bewaakt”, zei ook justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat blijken echter leugens, of tenminste slechte inlichtingen, want “die grens is een zeef”, vertelt een ‘ingewijde’ bron aan Het Laatste Nieuws.

Lees ook:

Experts: Sussende toon over ontsnapte Belgische IS-vrouwen misplaatst