Hoewel het structurele begrotingstekort gigantisch groot is, en ook de fiscale druk in België bij de hoogste van de wereld hoort, heeft de federale regering beslist om bijkomende uitgaven te maken voor het klimaatfonds van de Verenigde Naties. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

In de Kamer heeft Alexander De Croo aangekondigd om dan toch 100 miljoen euro te geven aan het Green Climate Fund van de Verenigde Naties. Charles Michel had die belofte gedaan in september, net nadat hij bekendmaakte dat hij de vlucht vooruit nam richting een Europese topjob.

België draagt nu al elk jaar zo’n 10 miljoen euro af aan het Green Climate Fund van de VN. Over de afgelopen vijf jaar droegen ook de gewesten 35 miljoen euro bij aan dit fonds. Maar Michel wou het federale aandeel verdubbelen naar 20 miljoen per jaar, dit voor de vier komende jaren. Er was echter onduidelijkheid over het exacte bedrag gerezen. 

Onduidelijkheid weggewerkt

Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) ging het om veertig miljoen euro pure bijdrage voor het klimaatfonds en nog eens tien miljoen euro in de vorm van een lening. De verdubbeling had volgens haar dus enkel betrekking op de veertig miljoen euro pure bijdrage.

Minister De Croo maakte duidelijk dat de verdubbeling toch op de 50 miljoen euro slaat. De bijdrage zal dus 100 miljoen euro bedragen en niet 80 miljoen euro. De minister kreeg daarvoor een dankwoord van Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen). Zij had tijdens de bespreking van de resolutie over de klimaatconferentie op de bijdrage gewezen.

Naast de bijdrage aan het VN-fonds voorziet de begroting voor de eerste twee maanden van het jaar 2020 ook een meeruitgave van 86 miljoen euro voor asielopvang. Dit bovenop het riante basisbedrag dat de regering in lopende zaken hiervoor mag uitgeven.

Lees ook:

Ondanks gat in de begroting, extra federaal geld voor asiel