Oerbrexiteer Nigel Farage (Brexit Party) is zelf geen kandidaat voor de aankomende verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij in een interview op de BBC. Hij blijft wel partijleider en zal de komende weken campagne voeren tegen het Brexitakkoord dat eerste minister Boris Johnson (Con.) door het Lagerhuis wil loodsen. Eerder deze week deed Farage nog een oproep naar de premier om samen voor een harde Brexit te kiezen, maar daar haalde die laatste zijn neus voor op.

Farage – die al sinds 1999 in het Europees Parlement zetelt – heeft naar eigen zeggen lang nagedacht over zijn beslissing. “Hoe kan ik de Brexitzaak het beste dienen?”, klonk het zondag op de BBC. “Ga ik een zetel in het parlement halen of dien ik de zaak beter door in het hele Verenigd Koninkrijk 600 kandidaten te steunen? Ik heb besloten dat die laatste optie de beste is.”

Britse verkiezingscampagne: Deal vs. No deal

De leider van Brexit Party zal daarom de komende weken in heel het land campagne voeren tegen het akkoord dat premier Johnson onderhandelde met de Europese Unie. Op 12 december trekken de Britten naar de stembus. Oerbrexiteer Farage pleitte steeds voor een harde Brexit, zonder akkoord. Zowel het Lagerhuis als Johnson zagen dit echter niet zitten.

Eerder deze week deed Farage nog tevergeefs een laatste oproep aan de Britse eerste minister om samen een vertrek zonder akkoord te realiseren. Dit met de steun van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Zo’n ‘No deal’-scenario, dat Johnson nochtans vooropstelde indien er op 31 oktober geen akkoord was goedgekeurd, zal nu dus vrijwel zeker geen doorgang vinden. Met het oog op de verkiezingen sloot Johnson dit zaterdag uit.

(Lees verder onder de tweet.)

Daarentegen zullen Johnson en co tijdens de korte campagne het Brexitakkoord verdedigen. ‘Bojo’ hoopt zijn Conservatieve Partij voldoende zetels te bezorgen om het akkoord eindelijk door het Lagerhuis te loodsen. Recente peilingen zetten de conservatieven op een stabiele voorsprong.

Lees ook:

Johnson verlaat ‘No deal’-scenario in aanloop naar verkiezingen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken