Georges-Louis Bouchez trok vrijdag aan het langste eind bij de voorzittersverkiezingen van de MR. De jonge liberaal (33) neemt de plaats in van ex-premier Charles Michel, op wiens steun hij kon rekenen. Bouchez is ambitieus – hij wil de MR “naar 30% brengen” – en wil zijn stempel drukken op de federale onderhandelingen: met de N-VA, maar zonder haar communautaire agenda.

“Een bevoorrechte partner”, noemt Bouchez de N-VA in zijn eerste publieke optreden als voorzitter van de Waalse liberalen. Daarmee doelt de dertiger echter vooral op het sociaal-economische programma van die partij en niet op haar communautaire agenda. “Als de N-VA sociaal-economische hervormingen wil, dan is het voor ons een bevoorrechte partner”, klonk het vrijdag in het VRT-programma Terzake. “Onze liberale ideeën zullen door de N-VA enthousiaster ontvanger worden dan door Groen. Als de N-VA over het communautaire wil praten, zal dat met anderen zijn. Wij willen het land niet blokkeren voor het communautaire.”

Kan Bouchez de federale formatie beïnvloeden?

Opvallend: Bouchez is goed bevriend met N-VA-kopstuk en federaal onderhandelaar Theo Francken. Met hem deelt hij de meer rechtse kijk op migratie, ondanks hun verschil in visie over de institutionele toekomst van België. Zo liet de nieuwe MR-voorzitter al verstaan dat de herfederalisering van bepaalde regionale bevoegdheden geen taboe is voor hem. Iets wat botst met het ‘confederalisme’ van de N-VA.

Of Bouchez ook echt zijn stempel kan drukken bij de lopende federale onderhandelingen is nog maar de vraag. Ex-premier Charles Michel (MR) mag dan wel naar Europa zijn vertrokken, als voormalig voorzitter en supporter van Bouchez heeft hij nog steeds invloed op de koers van de Waalse liberalen. Zo wordt die laatste al eens de “handpop van Michel” genoemd, iets wat hij zelf echter ontkent. Daarnaast blijft ook huidig premier in lopende zaken Sophie Wilmès – die eveneens dicht bij Michel staat – deel uitmaken van de MR-onderhandelingsploeg.

Volgende in rij jonge voorzitters

Met de 33-jarige Bouchez aan het roer van de MR komt opnieuw een bijzonder jong en ambitieus iemand in het centrum van de macht. Hij voegt zich bij de 26-jarige sp.a-voorzitter Conner Rousseau en de 33-jarige Tom Van Grieken (Vlaams Belang). Volgende in het rijtje wordt misschien Sammy Mahdi (31), die een gooit doet naar het voorzitterschap van de CD&V.

Lees ook:

Conner ‘mateke’ Rousseau verkozen tot sp.a-voorzitter

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken