De sleutel voor een Belgische regering zonder minoritaire vertegenwoordiging vanuit Vlaanderen ligt bij CD&V en Open Vld, zegt N-VA. Als zij hun been stijf houden dan kan er geen paarsgroene regering gevormd worden, zei N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys deze ochtend op Radio 1. “Zij kunnen kiezen voor het paars-groene verhaal dat (informateur) Paul Magnette wil schrijven, of daarentegen voor een centrumrechtse coalitie kiezen die wél een Vlaamse meerderheid heeft.”

Parys is duidelijk. N-VA heeft niet voor de oppositierol gekozen en heeft een mandaat van de kiezer om aan zet te blijven. “Met het mandaat dat wij van de kiezer gekregen hebben, blijven wij ervoor strijden een centrumrechts beleid mogelijk te maken”, aldus Parys. “Wij zitten rond de tafel om een akkoord mogelijk te maken, maar dat het niet gemakkelijk is (met de PS, red.), is een understatement.” De N-VA-ondervoorzitter roept Open Vld en CD&V dan ook op om een Vlaams front te vormen, zodat een regering zonder Vlaamse meerderheid onmogelijk wordt.

N-VA: “Vlaming betaalt voor keuzes die de PS maakt” in linkse regering zonder Vlaamse meerderheid

“Pas wanneer zij (Open Vld en CD&V, red.) ‘neen’ zeggen, kan paars-geel (dus een regering met PS en N-VA, red.) in de diepte worden onderzocht”, luidt het nog. Paarsgroen zou voor geen enkele Vlaamse centrumrechtse partij een optie mogen zijn, vindt Parys veder. “Want we weten wat er gebeurt in zo’n regering: de Vlaming betaalt voor de keuzes die de PS maakt. Wij willen voorkomen dat er nieuwe belastingen worden geheven op de kap van de Vlamingen. Dat kan je alleen maar vermijden in een regering met Vlaamse meerderheid.”

Sammy Mahdi – een van de twee overgebleven kandidaat-voorzitters bij CD&V – wilde zich echter niet laten vastpinnen door N-VA, zo zei hij even later evenzeer op Radio 1. Hij gaf wel de voorkeur mee op de radiozender om een paarsgele coalitie uit te bouwen, maar zei dat de verantwoordelijkheid hiervoor bij N-VA lag. “Wij werken aan een regering die het liefst een Vlaamse meerderheid heeft, maar of die er komt, hangt niet van ons af, wel van de N-VA. Ik hoop dat ze daar hun verantwoordelijkheid nemen, want we hebben hen nodig als we een Vlaamse meerderheid willen.”

Een zekere ironie lijkt niet afwezig, want wat Parys aan CD&V en Open Vld vraagt, is in essentie wat Vlaams Belang en onafhankelijk Kamerlid Jean-Marie Dedecker vroegen aan N-VA inzake de afgelopen Vlaamse regeringsvorming: Het been stijf houden om een pro-Vlaamse coalitie af te dwingen. Op Vlaams niveau kon er immers geen regering gemaakt worden zonder N-VA én Vlaams Belang, tenzij door de extreemlinkse PVDA in het bad te trekken. Zonder de liberalen en de christendemocraten wordt regeren zonder N-VA op federaal vlak evenzeer schier onmogelijk.

Lees ook:

Chris Janssens (VB): “De Wever moet been stijf houden”