Kandidaat-voorzitter van CD&V, Raf Terwingen, spreekt de controversiële uitspraken van Walter De Donder tegen. Eerder had De Donder verwezen naar “wijken in Antwerpen die volledig ontvolkt zijn van onze eigen mensen en die ingenomen [worden] door andere groepen“. “Onze Vlaamse identiteit wordt gemaakt door iedereen die hier verblijft. Mustafa is ook ene van ons als hij Nederlands spreekt en van Vlaanderen houdt. Hart op de tong betekent handen uit de mouwen. Iedereen dezelfde Vlaamse vrijheden en daarbij horende verantwoordelijkheden”, reageert Terwingen in een opiniestuk.

Walter De Donder gaf in één eenvoudige handeling zijn kandidatuur deze week beduidend meer profiel. “Ik kom vaak in Antwerpen. Daar zijn een aantal regio’s zwaar getroffen door migratie. Dat is allemaal een beetje fout gelopen”, vertelt hij in een nu al omstreden video die hij dinsdagavond online plaatste“De grote fout die we gemaakt hebben vanaf 1994, de zogenaamde eerste zwarte zondag, is dat men het dan heeft ontkend. Men dacht dat het niet aan de orde was en dat het multiculturele voorrang had. Iedereen omarmen was het idee. Men heeft dan op het terrein gezien dat dat niet werkt”, stelde De Donder.

Terwingen: “Origineel is altijd ‘beter’ dan de kopie”

“Dat men benoemt wat de uitdagingen zijn, vind ik dat we meer moeten doen”, betoogt Terwingen. “Maar van migratie en integratie een karikatuur maken, brengt ons alleen nog verder van de oplossing. Dit soort taalgebruik stimuleert mensen om elke migrant als schuldige te zien voor de aanslagen in Zaventem. En elke moslim als een vrouwonderdrukende terrorist”, stelt Terwingen.

Volgens de CD&V-kandidaat wordt onze Vlaamse identiteit “gemaakt door iedereen die hier verblijft”. “Mustafa is ook ene van ons als hij Nederlands spreekt en van Vlaanderen houdt. Hart op de tong betekent handen uit de mouwen. Iedereen dezelfde Vlaamse vrijheden en daarbij horende verantwoordelijkheden”, klinkt het in een opiniestuk. 

“Politici worden betaald om, als ze een probleem aankaarten, ook nagedacht te hebben over de oplossing. Als ze dat niet doen, maken ze gewoon deel uit van het probleem. Wij Christendemocraten moeten oplossingen aanreiken, angsten wegnemen en solidariteit stimuleren. Als ik zie dat er na dergelijke schofferende uitspraken massale aanmoedigen komen vanuit Vlaams Belang, dan is dit niet bepaald de juiste richting. We mogen 1 ding ook niet vergeten: in politiek is het origineel altijd ‘beter’ dan de kopie. Niemand zal straks voor een nieuwe CD&V stemmen als ze een soortgelijk aanbod bij Vlaams Belang of elders kunnen vinden”, aldus Terwingen.

Lees meer:

De Donder (CD&V): “Hele wijken ontvolkt van onze eigen mensen”