Verandert het informateurschap van PS-voorzitter Paul Magnette wat aan de ‘Belgische’ patstelling? DéFI-voorzitter Olivier Maingain meent dat de opdracht van Magnette alvast kan resulteren in een “formule die merkwaardiger is dan je zou durven denken”. Hoewel de DéFI-topman zijn woorden niet verduidelijkte, verwijst dit allicht naar een zogenaamde regenboogcoalitie. Communautair scherpslijper Maingain wil immers niet met de Vlaams-nationalisten van de N-VA besturen. “De N-VA wil niet verdergaan zonder een vorm van verzwakking van de federale staat teweeg te brengen”, citeert Het Laatste Nieuws de DéFI-topman.

Informateur Magnette probeert “eerst de uitdagingen voor ons land [te] bepalen”. In een tweede stadium gaat hij onderzoeken met welke partijen deze uitdagingen kunnen worden aangepakt. Momenteel spreekt hij met alle formaties (inclusief Défi), buiten de PVDA/PTB en het Vlaams Belang. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is er “nog een beetje slijpwerk nodig, om het zacht uit te drukken”. “Het is aan de formateur om zijn conclusies te trekken”, liet de N-VA-voorzitter vandaag tegenover VTM NIEUWS verstaan.

‘Regenboog’ in plaats van paars-groen?

Die ‘conclusies’ zouden weleens in de richting van een linkse, paars-groene, regering kunnen wijzen. Maingain, die nog ‘welkom’ is bij Magnette, stelt evenwel dat de opdracht van de PS-informateur kan “leiden tot een formule die verbazingwekkender is dan je zou denken”. Een mogelijkheid is de zogenaamde ‘regenboogcoalitie’ bestaande uit PS, sp.a, MR, Ecolo, Groen, cdH en DéFI.

Het probleem? Die coalitie zou nog moeten worden aangevuld met één Vlaamse partij (Open Vld of CD&V). Tevens zou deze regering maar amper 21 op 89 Vlaamse zetels hebben. De vraag is dan ook of CD&V of Open Vld aan een dergelijke coalitie durven deelnemen.

Tegenover Bel RTL stelde Maingain dat zijn partij alleen zou deelnemen aan een federale regering zonder N-VA. “De N-VA wil niet verdergaan zonder een vorm van verzwakking van de federale staat teweeg te brengen”, citeert Het Laatste Nieuws de Défi-topman. Maingain heeft alvast, naar eigen zeggen, een nieuwe uitnodiging ontvangen van informateur Magnette.