PS-voorzitter en federaal informateur Paul Magnette voorziet, zo vernam De Tijd, in een drastische hervorming met betrekking tot de bedrijfswagens. Op termijn zullen bedrijven, op een fiscaal voordelige manier, enkel nog maar wagens kunnen leasen zonder uitstoot.

Na het conflict tussen Bart Somers (Open Vld) en Bart De Wever (N-VA) volgen de lekken. Zo kreeg De Morgen de migratienota van Magnette (PS) in handen, waarin de informateur pleit voor een milder migratiebeleid. De krant De Tijd vernam dan weer dat de PS-topman voor een drastische hervorming met betrekking tot de bedrijfswagens opteert.

(lees verder onder de tweet)

Realistische termijn? “In de leasewereld is 2023 morgen”

In principe kunnen bedrijven, onder bepaalde voorwaarden, bepaalde autokosten aftrekken van de vennootschapsbelasting. In het huidige systeem worden elektrische wagens en de minst vervuilende benzine- en dieselwagens met een aftrekbaarheid van 120 procent (volgend jaar 100 procent) al gestimuleerd. 

Hangt het van Magnette af, dan zullen benzine- en dieselwagens evenwel duurder worden. Zo zouden bedrijven, misschien al vanaf 2023, de kosten van wagens die CO2 uitstoten niet meer kunnen aftrekken. Wel, zo bericht De Tijd, is het precieze jaartal nog voer voor debat. 

(Lees verder onder de tweet.)

Nieuw is dit voorstel evenwel niet. Eerder diende CD&V een soortgelijk voorstel in. De twee economisch liberale partijen, N-VA en Open Vld, konden dat voorstel toen evenwel niet smaken en omschreven het als onrealistisch. Zowel N-VA als Open Vld waren toen gewonnen voor een langere overgangstermijn.

Ook leasefederatie Renta beschouwt 2023 als te kort dag. “In de leasewereld is dat morgen. En als deze maatregel doorgaat, moet de overheid voldoende ondersteunende infrastructuur garanderen”, stelt Renta-directeur Frank Van Gool tegenover De Tijd.