PS-voorzitter en burgemeester van Charleroi, Paul Magnette, werd zonet door de vorst als informateur aangesteld. De Franstalige socialist zal nu, allicht, aan een paars-groene regering werken. Magnette zal binnen een kleine twee weken opnieuw verslag uitbrengen, zo bericht BELGA.

De kogel is door de kerk: Magnette werd door Koning Filip aangesteld als informateur en volgt pre-formateurs Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) op. De aanstelling van Magnette volgt op een reeks conflicten tussen N-VA en PS. Zo vroeg Magnette zich af waarom – als het institutionele zo belangrijk is voor de N-VA – de partij geen initiatief neemt. “Meneer De Wever kan een missie aan de koning vragen en een meerderheid rond zijn eigen agenda proberen te vormen. Als dat niet lukt, dan zijn er nog mogelijkheden”, klonk het fors. N-VA vroeg zich dan weer af “op welke planeet […] Paul Magnette eigenlijk [leeft]”.

Op naar paars-groen? 

Magnette, die steeds een voorkeur had voor paars-groen (eventueel met CD&V), zal nu allicht deze piste onderzoeken. Een ding staat, zeker na de recente verwijten, vast: Magnette werkt liever niet samen met de N-VA. Toch zal de PS-voorzitter, althans volgens Le Soir-journalist Bernard Demonty, ook met de Vlaams-nationalisten spreken.

De paars-groene piste bevat evenwel een aantal risico’s. Zo is het nog maar de vraag of CD&V en of Open Vld in een paars-groen traject zullen meestappen. Tevens leeft er, in Vlaanderen althans, weinig enthousiasme voor paars-groen. Amper 23,6 procent van de Vlamingen is te vinden voor een paars-groene regering. Maar liefst 46,6% van de Vlamingen pleit voor nieuwe verkiezingen.

Lees meer:

Grote meerderheid Vlamingen tegen paars-groene regering