PS-voorzitter Paul Magnette (PS) blijft, zo besliste de vorst, informateur. Volgende week, 25 november, brengt Magnette opnieuw verslag uit aan de koning. Ondertussen blijft de PS-voorzitter, zo bericht Het Laatste Nieuws, optimistisch. “Er is ruime consensus vastgesteld over de werkmethode en de dialoog is op gang gekomen”, klinkt het bij Magnette.

Na de (mislukte) poging van Geert Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) kwam Magnette aan zet. Meteen koos de ‘PS-hardliner’ voor een andere aanpak. Zo wou hij “eerst de uitdagingen voor ons land […] bepalen”. In een tweede stadium wil hij onderzoeken met welke partijen deze uitdagingen kunnen worden aangepakt. De voorbije twee weken zat de informateur met tien partijen samen. Het resultaat daarvan presenteerde Magnette aan de vorst. 

Vanaf zijn aanstelling klonk Magnette relatief optimistisch, een houding die hij blijft aannemen. “Er is ruime consensus vastgesteld over de werkmethode en de dialoog is op gang gekomen”, citeert Het Laatste Nieuws Magnette tijdens de persconferentie. “De verbetering van de werkzaamheidsgraad, sociale cohesie, de strijd tegen armoede, klimaattransitie, justitie en modernisering van de staat zijn de prioriteiten die we samen hebben besproken. Nu moeten we steen per steen opbouwen. Ik denk dat het nuttig is om verder te gaan”, verklaarde de informateur.

Magnette: “België kan geen drie tot zes maanden meer kan wachten”

Morgen zit de PS-voorzitter met vertegenwoordigers van het middenveld aan tafel. Later spreekt hij de tien partijen. Hoewel het gissen blijft naar de uiteindelijke richting van de formatie, klonk Magnette in het verleden positief over paars-groen. Tevens stelde DéFI-voorzitter Olivier Maingain dat de opdracht van Magnette kan resulteren in een “formule die merkwaardiger is dan je zou durven denken”.

Allicht hinkte de communautaire scherpslijper op een zogenaamde ‘regenboogcoalitie’, bestaande uit PS, sp.a, MR, Ecolo, Groen, cdH en DéFI. Magnette alvast gaf vandaag aan dat het land “geen drie tot zes maanden meer kan wachten”.

Lees meer:

Maingain: “Opdracht Magnette kan leiden tot merkwaardige coalitie”