De Leuvense Al Ihsaan-moskee is opnieuw in opspraak gekomen. Nadat N-VA-Leuven via de ‘Wayback Machine’ – een soort van digitaal internetarchief – de oude Vrijdagsgebedspreken van de moskee kon inkijken, werd duidelijk dat men in 2015 opriep om kinderen te slaan als ze niet voldoende bidden. Een eerdere preek in dezelfde moskee riep op om ook vrouwen een tik te geven met een houten tak als ze niet goed gehoorzamen. Dat brengt De Morgen.

In Leuven blijft de ophef rond de vermeend extremistische Al Ihsaan-moskee voortduren. Vorige zomer kwam toenmalig Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) tot de conclusie dat de erkenning van die moskee moest ingetrokken worden. Dit wegens vrouwonvriendelijke en radicale, salafistische opvattingen die werden uitgedragen, onder meer rond het slaan van vrouwen. Het linkse stadsbestuur van Leuven onder burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) was het daar echter mee oneens. De beslissing rond de intrekking van de erkenning is nog steeds hangende. De lokale N-VA-afdeling gooit nu nog wat olie op het vuur met oude teksten van de moskee die het terugvond.

Al Ihsaan-moskee haalde conservative Hadith-passage aan, maar duidde wel: “Als je het kind met iets anders dan slaan kan opvoeden dan heeft dat voorrang”

De Al Ihsaan-moskee plaatst de Vrijdaggebeden niet meer op haar website sinds de controverse rond het slaan van vrouwen, maar N-VA Leuven vond een omweg hiervoor. Via een archieftool kon men oude preken opsnorren, en al snel vond men een ophefmakende tekst uit 2015.

“Onze geliefde profeet Mohammed – vrede zij met hem – zei: ‘Beveel je kinderen het gebed te verrichten op hun zevende jaar, en slaat hen omwille van het gebed wanneer ze 10 jaar zijn’.” Dat werd gezegd in de vrijdagpreek van 5 juni 2015 in de Al Ihsaan-moskee. Het gaat om een passage uit de Hadith (islamitische overleveringen rond de profeet Mohammed naast de koran). De preek legt verder echter ook op dat met slaan “niet wordt begrepen dat men rode of blauwe plekken moet achterlaten op het lichaam van het kind. Als je het kind met iets anders dan slaan kan opvoeden dan heeft dat voorrang, maar als je alle methodes hebt geprobeerd dan is slaan de laatste oplossing zodat het de waarde van het gebed beseft. De enige kwestie waar de islam een uitzondering heeft gemaakt om de kinderen te slaan is voor het gebed.” 

N-VA Leuven heeft vragen bij islamitisch-pedagogische tik

Bij N-VA is men verontwaardigd door de oude preek. “Ik vind het straf dat je blijkbaar ook kinderen mag slaan als je ze niet op andere manieren tot gebed kan brengen”, zegt Vlaams Parlementslid en Leuvense N-VA-fractieleider Lorin Parys. “In Vlaanderen zetten we ons in om geweld uit te sluiten en hier beweert iemand met een autoriteitsfunctie in een moskee iets anders. Daar stel ik me grote vragen bij die ik wil voorleggen in de gemeenteraad.”

Islamoloog Tijani Boulaouali (KU Leuven) laat in De Morgen weten dat de Hadith-overlevering in kwestie geregeld wordt aangehaald door moslims. Volgens de moskee zelf wordt met de tekst echter “een pedagogische tik bedoeld”. En in België is zo’n tik nog steeds toegelaten, en bovendien ook in autochtone gezinnen in gebruik. Of de erkenning van de Al Ihsaan-moskee nu wordt ingetrokken zal verder nog afhangen van de finale beslissing van de nieuwe Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld).

Lees ook:

Leuven: Links bestuur wil salafistische moskee erkend houden