“Het is geen eindtermijn, maar wat mij betreft gaat het best zo snel mogelijk. 4 november is een goede einddatum”. Aan het woord? (Toenmalig) pre-formateur Geert Bourgeois (N-VA). Vandaag verliep evenwel anders dan de N-VA-politicus een maand geleden hoopte. Zo worden pre-formateurs Bourgeois (N-VA) en Rudi Demotte (PS) uit hun opdracht ontheven en worden PS-voorzitter Paul Magnette en N-VA-voorzitter Bart De Wever bij Koning Filip verwacht.

Hoewel de begroting ondertussen stevig ontspoorde zit er zo’n vijf maanden na de verkiezingen federaal (nog steeds) geen schot in de zaak. Deze situatie noopte kandidaat-CD&V-voorzitter Joachim Coens om voor een expertenregering te pleiten. “Welke burger, welk bedrijf wil zijn lot nog in handen leggen van mensen die weigeren om te beslissen, om samen te werken? Dit land heeft een regering nodig. En een begroting die naam waardig. Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen”, fulmineerde de christendemocraat.

Wie komt aan zet?

Het oorspronkelijk doel was eenvoudig: Demotte en Bourgeois moesten een samenwerking tussen N-VA en PS onderzoeken. Was/is dit mogelijk, dan konden de tenoren van de (gewezen) ‘aartsvijanden’ aan zet komen. Bij de Franstalige socialisten heerst evenwel nog steeds twijfel over de vraag of de Vlaams-nationalisten wel met hun willen besturen. Tevens heeft de PS een voorkeur voor het meer ‘consistente’ paars-groene verhaal. De N-VA heeft het dan weer lastig met de budgettaire eisen van de Franstalige socialisten en hun eerdere belofte om alleen maar communautaire hervormingen met de PS door te voeren.

Vooralsnog zijn Demotte en Bourgeois, zo weet Het Nieuwsblad, nog niet officieel ‘pre-formateur-af’. Door de beslissing in beraad te houden koopt de vorst tijd, welke hij hoopt te benutten door nieuwe consultaties op te starten. Zo ontvangt de koning vandaag PS-voorzitter Magnette en N-VA-voorzitter De Wever. Morgen, zo bericht VRT-journalist Ivan De Vadder, zet de koning zijn consultaties verder.

Almaci: “Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’ n onverantwoorde houding permitteren”

Uit de afgelaste persconferentie van de pre-formateurs deduceert Groen dat “er geen vordering gemaakt is in de opdracht van de preformateurs”. “Vijf maanden is er aangemodderd. Elf maanden lang al is dit land stuurloos. Geen enkel gezin of bedrijf kan zich zo’n onverantwoorde houding permitteren”, citeert Het Nieuwsblad Groen-voorzitter Meyrem Almaci.

Lees meer:

Bourgeois: “Tegen 4 november duidelijkheid over rood-gele regering”