Bij de CD&V raken de gemoederen verhit. Er is een linkse meerderheid in de maak om de abortuswet verder te liberaliseren en de ingreeptermijn op te trekken tot 18 weken zwangerschap, wanneer ongeboren baby’s al haren, wimpers en nageltjes hebben. “Het kan niet zijn dat we de ene dag buitenspel staan en morgen gevraagd worden om in regering te stappen”, zo lanceerde kandidaat-voorzitter Joachim Coens zijn waarschuwing echter deze ochtend op Radio 1. Deze is gericht aan de PS, maar aan Open Vld in het bijzonder. Het is echter nog afwachten of de soep zo heet zal gegeten worden als ze wordt opgediend. Ook een van de andere zeven kandidaat-voorzitters, Raf Terwingen, liet echter al een gelijkaardig geluid horen.

In de Kamer wordt er naar alle waarschijnlijkheid een aangepaste abortuswet gestemd. De PS, sp.a, Ecolo, Groen, MR, PVDA en DéFI dienden woensdag allemaal hun amendementen in. Het is enkel nog wachten op Open Vld. Samen beschikken deze linkse en progressieve partijen over een meerderheid. De abortustermijn zal dan opgetrokken worden van 12 weken naar 18 weken. Coens waarschuwt deze partijen echter, in het bijzonder de Open Vld: Zo’n “gevoelige thema’s” zouden niet zomaar mogen geregeld worden een periode met een regering van lopende zaken, klink het.

Coens: “Open Vld en PS gaan vertrouwen schaden” als ze nog meer liberale abortuswet nu er snel snel doorduwen

“De PS, die nu aan zet is om een federale regering te vormen, en Open Vld, met wie we nu in de regering zitten, moeten toch weten dat dit nu doorduwen een groot probleem is”, vertelt Coens op Radio 1. Gaan ze toch met hun plannen door, dan zal het vertrouwen geschaad zijn. “Het kan voor mij niet zijn dat we de ene dag buitenspel staan en morgen gevraagd worden om in een regering te stappen.” Coens spreekt zelfs van een ‘dealbreaker’. “Dat wekt zeker geen vertrouwen om verder te gaan met deze coalitie”, aldus nog Coens. “Dit op een snelle manier regelen is voor ons echt een breekpunt. We zullen het op tafel leggen bij de gesprekken over een federale regering.”

Eerder zei ook kandidaat-CD&V-voorzitter Raf Terwingen iets gelijkaardig: “Wie in lopende zaken met de hulp van de PVDA het ongeboren leven zo aanvalt kan moeilijk blijven rekenen op christendemocratische loyauteit”. CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert zei het zelfs nog dreigender en liet er de toekomst van de gehele regering in lopende zaken van afhangen: “Als dit doorgang vindt, is er geen restregering meer, stemgedrag over begroting en andere ethische thema’s kunnen dan individueel en in eer en geweten beslist worden.”

Of het zover komt en de volledige regering van lopende zaken én de toekomstige zal desintegreren, valt echter nog te bekijken. CD&V stemde vorig jaar ook al mee om de abortuspraktijk symbolisch uit de strafwet halen. Toen werkte de CD&V echter wel mee aan het compromisvoorstel dat het uiteindelijk haalde.

(Lees verder onder de tweet.)

Abortus tot 12-18-24 weken?

De voorstanders van een uitbreiding van de termijn wijzen naar buurlanden zoals Nederland. “De huidige abortustermijn in ons land ligt op twaalf weken. Dat is vrij kort in Europees opzicht: in Nederland kunnen vrouwen bijvoorbeeld tot 24 weken na de bevruchting een abortus laten uitvoeren”, klonk het vorige maand.

In biologisch opzicht is 12 weken echter helemaal niet kort. Na 8 weken is een ongeboren baby al geen embryo meer, maar een foetus – met een herkenbare menselijke vorm – en na 12 weken is het eerste zwangerschapstrimester beëindigd. Na 24 weken of zes maanden zijn twee trimesters voorbij en is een ongeboren kind soms zelfs al levensvatbaar buiten de baarmoeder. Als een abortus wordt uitgevoerd na deze periode, moet de ongeboren baby eerst worden doodgemaakt met een injectie door de moeders buikwand, en moet de vrouw in kwestie hierna bevallen van haar dode kind.