Joachim Coens, burgemeester van Damme en kandidaat-CD&V-voorzitter, bepleit tegenover Het Laatste Nieuws een expertenregering. “Dit land heeft een regering nodig. En een begroting die naam waardig. Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen”, klinkt het bij Coens. Het voorstel lokte evenwel meteen (hoofdzakelijk) negatieve kritiek uit. “Als de kandidaat-voorzitter van CD&V al niet meer gelooft in de kracht van politiek en een beroep wil doen op externen, hoe wil je dan dat de perceptie over politiek draait?”, reageert kandidaat-voorzitter Raf Terwingen op Twitter.

Hoewel de begroting ondertussen stevig ontspoorde zit er zo’n vijf maanden na de verkiezingen federaal (nog steeds) geen schot in de zaak. “Welke burger, welk bedrijf wil zijn lot nog in handen leggen van mensen die weigeren om te beslissen, om samen te werken? Dit land heeft een regering nodig. En een begroting die naam waardig. Als het de partijen niet meer lukt, dan moeten anderen het maar doen”, fulmineert kandidaat-CD&V-voorzitter Joachim Coens tegenover Het Laatste Nieuws.

Zijn voorstel? Een expertenregering. In dat scenario zouden enkele experten uit de academische en bedrijfswereld de ministerposten bezetten. Coens put inspiratie uit de Italiaanse regering-Monti. Die zou, op het hoogtepunt van de economische crisis, stabiliteit hebben gebracht. “Daar is vandaag ook België aan toe. Ons land zit in een gevaarlijk vacuüm. Het is ofwel dit, ofwel nieuwe verkiezingen, maar die zouden niets oplossen”, stelt de christendemocraat tegenover Het Laatste Nieuws.

Terwijl de expertenregering dringende zaken zoals de begroting aanpakt, kunnen de partijen volgens Coens over een echte regering onderhandelen. “En kan men communautaire gesprekken aanknopen onder de waterlijn. Wellicht zal dan blijken dat dit land het best confederaal wordt bestuurd, met een federale regering die de regionale regeringen weerspiegelt. Maar daarop kunnen we niet wachten”, laat de kandidaat-CD&V-voorzitter tegenover Het Laatste Nieuws optekenen.

“We hebben een voorzitter nodig die gelooft in de eigen mensen”

Het voorstel van Coens kon meteen op kritiek rekenen. “Als de kandidaat-voorzitter van CD&V al niet meer gelooft in de kracht van politiek en een beroep wil doen op externen, hoe wil je dan dat de perceptie over politiek draait? We hebben een voorzitter nodig die gelooft in de eigen mensen”, klonk het bij concurrent Raf Terwingen. Opiniemaker Rik Van Cauwelaert was harder. Experten? Zoals de experten die de financiële crisis veroorzaakten? Na zo’n vooroorlogse expertenregering mocht Van Zeeland de Belgische frank met 28 procent devalueren. Hou toch op met die onzin…”, klonk het.