Vol ongeloof kijkt de Nederlandse Jezidi-gemeenschap naar de mogelijke terugkeer van IS-vrouwen naar Nederland. Veel vrouwen uit de etnisch-religieuze minderheidsgroep in Irak werden door de terreurgroep ontvoerd en verkracht, alvorens ze konden vluchten. Drie van hen doen hun verhaal in een reportage van de Nederlandse staatszender NOS.

Net als bij ons laaide de afgelopen weken ook in Nederland de discussie op over het terughalen van familieleden van IS-strijders. Veel vrouwen en kinderen van jihadisten, waaronder ook met de Belgische en Nederlandse nationaliteit, verblijven in gevangeniskampen in Noord-Syrië. De kampen worden gecontroleerd door Koerdische strijdkrachten, maar komen steeds meer onder druk te staan sinds de Turkse inval in het noorden van Syrië. Zo wisten verschillende IS-vrouwen al te ontsnappen. 

Een groep Nederlandse IS-vrouwen die in één van de kampen verblijft, stapte zelfs naar de rechtbank om de regering te dwingen hen terug te halen. Ook zouden zich twee vrouwen – die vanuit Nederland afreisden naar het kalifaat – met hun kinderen hebben aangemeld bij de ambassade in Turkije. Dit met de vraag om terug naar huis te keren.

IS-vrouwen terughalen? Jezidi’s hopen op berechting in Irak

Vol ongeloof kijkt de Nederlandse Jezidi-gemeenschap naar die recente ontwikkelingen. De Jezidi’s zijn een Koerdische religieuze minderheidsgroep in Irak. Hun geloof omvat elementen van verschillende religies, maar volgens IS zijn het “ketters en duivelaanbidders”. Veel – vaak jonge – Jezidi-meisjes werden bij de opkomst van IS in 2014 ontvoerd, verkracht en uitgebuit als seksslavinnen. De aanval van IS op de Jezidi-gemeenschap in Irak wordt door de Verenigde Naties beschouwd als een genocide. Dat IS-vrouwen nu willen terugkeren naar Nederland, stoot de Jezidi’s dan ook tegen de borst. 

(Lees verder onder de tweet.)

“De IS-vrouwen waren slechter dan de strijders”, zegt Parween Alhinto – die zelf vier maanden werd vastgehouden en verkracht door IS’ers – tegenover NOS. “Ze sloegen de gevangengenomen vrouwen en hielpen de strijders om ze te verkrachten.” Ze hoopt dat de vrouwen in Irak berecht worden en nooit meer vrijkomen. Ook het 10-jarige zusje van Alhinto werd door IS ontvoerd en als slaaf verkocht. “Ze woonde daar in een huis met IS-vrouwen”, zegt ze. “Achteraf heeft ze mij verteld dat de vrouwen van de strijders het ergste waren.”