Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) is op bezoek bij de Catalaanse regeringsleider Quim Torra. De twee deden een gezamenlijke oproep aan de Europese Unie om de “integratie van nieuwe onafhankelijke staten, die op democratische wijze tot stand zijn gekomen” makkelijker te maken. In oktober veroordeelde het Spaanse Hooggerechtshof nog negen prominente Catalaanse politici tot zeer zware straffen voor hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de Catalaanse kwestie opnieuw op de politieke agenda zetten na de veroordeling van de negen pro-onafhankelijkheidspolitici. Samen met de Catalaanse regeringsleider Quim Torra deed hij een oproep aan de Europese Unie. “Europa moet een mechanisme instellen dat de integratie binnen de Unie van nieuwe, onafhankelijke staten die op democratische wijze ontstaan zijn, mogelijk maakt”, klinkt het in een gezamenlijke verklaring.

Politieke dialoog

Een oplossing voor het Spaans-Catalaanse conflict moet er volgens Jambon en Torra komen door politieke dialoog en niet via de rechtbank, naar het voorbeeld van Schotland. Veel Vlaamse politici veroordeelden de zware straffen voor hun Catalaans-nationalistische collega’s. De Europese Unie bleef echter steevast stil over de zaak en beschouwt het hele gebeuren als een interne Spaanse aangelegenheid. 

De afgezette minister-president van Catalonië Carles Puidgemont verblijft ondertussen al geruime tijd in ons land en stond dus nog niet terecht. Madrid hoopt met een Europees arrestatiebevel daar verandering in te brengen.

Na de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof kwamen duizenden mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. Dat leidde wekenlang tot onrust en spanningen in onder meer de Catalaanse hoofdstad Barcelona.

Lees ook:

Pro- en anti-onafhankelijkheidsbetogingen in Catalonië

Puigdemont: “Dit bevestigt de strategie van repressie en wraak”